„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Ha feszült a gyerek a bezártságtól

14/04/2020 16:25

| Szerző: Klubrádió

Ezekben a hetekben, hónapokban a családok össze vannak zárva, nagyon sok időt töltünk egymással, és a családi alapműködés mindannyiunkra még erősebben hat, mint idáig bármikor. Természetesen hatással van a gyermekekre a szülő viselkedése, hozzáállása is, aztán ez visszatükröződik rájuk, szülőkre. A pszichoszomatikus szemléletű terápiáról beszélgettünk dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekorvossal.

2020. április 07. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna (20.04.07.)
14:39
00:00

A gyermekek viselkedésében kimondottan tükröződik a szülő hozzáállása, akinek van kisgyermeke, az pontosan tudja, hogy a gyerekeink szinte monitoroznak bennünket. Sokszor visszajelzik számunkra azt, ahogyan épp érezzük magunkat. – mondta Aschenberner Zsuzsanna.

Mivel a kisebb gyermekek még nem beszélnek, nem tudják elmondani érzéseiket, a viselkedésükkel, esetleg testi tünetekkel hívják fel erre a figyelmet. Sokszor hisztinek nevezünk olyan magatartásokat is, amelyek tulajdonképpen figyelemfelkeltések. Ha magatartásbeli vagy testi problémát észlelünk, érdemes elgondolkodnunk azon, ez miből fakadhat. Persze nem szerencsés valós testi betegséget elbagatellizálni, és azt gondolnunk, gyermekünknek csak lelki gondja van, de érdemes komplexen tekinteni ezekre a kérdésekre.

 
 Forrás: Luiz LuizDesign/Pixabay
 

A mindennapi életben rengeteg olyan helyzet, feszültség és konfliktus keletkezik, amiben felnőttként is nehéz helytállnunk és előfordul, hogy ez akaratlanul a gyermekünkkel kapcsolatos bánásmódban is megjelenik. Ilyesmi megesik minden családban, de amikor rendszeresen ismétlődik, hosszútávon negatív hatásokat okoz.

A mostani élethelyzet óhatatlanul magával hozza a megnövekedett feszültségszintet, akár egzisztenciális bizonytalanságról, akár a betegségtől való félelemről, vagy arról van szó, hogy nem tudunk kimozdulni otthonról. Jelenleg fizikálisan is nagyon szűken vagyunk természetes, hogy ez a konfliktusok és súrlódások megnövekedéséhez vezethet.

Egyre több szülő van, aki a tüneteket észlelve, úgy megy el a terápiára, hogy azt gondolja csakis a gyermekével van probléma. Aztán ezek a szülők külső segítséggel sokszor rájönnek arra, ha változtatnak saját viselkedésükön, a gyermek viselkedése is változik.

Ebben a karantén alatti helyzetben a legfontosabb az lenne, hogy szánjunk időt magunkra is, kapcsolódjunk ki néha. Mert ha mi elég jól vagyunk, tehát mi életben tudunk kvázi maradni, akkor tudjuk tartani a lelket gyerekünkben is. Ez olyan, mint a repülőgépen az utaskísérőktől hallott „oxigénmarketing”, tehát először magunkra „tegyük föl a maszkot”, és utána a gyerekre – javasolta a gyermekorvos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös Bódy Gergővel/Beszélgetés Aschenbrenner Zsuzsannával
2020. április 07., kedd 10.00