„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Ha elszakad a cérna, az most nem feltétlenül a másik miatt van

13/04/2020 16:20

| Szerző: Klubrádió

Mit tehetünk a járványhelyzet miatt nagyobb eséllyel kialakuló rossz hangulat, szorongás, a családi és otthonon kívüli feszültségek ellen? F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus tanácsaiból meríthettünk ötleteket.

2020. április 01. Vesztegzár/ részlet, F. Várkonyi Zsuzsa (20.04.01.)
10:49
00:00
Sokan úgy érzik, a járványhelyzettel együtt beköszöntött a reménytelenség, a kilátástalanság és a depresszió időszaka,  de ha ez sokaknál valós helyzet is, lehet rajta változtatni. Erről beszélt F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus.

Természetesen a párok, a családok sem voltak felkészülve a kijárási és munkavégzési korlátozások miatti összezártságra és a mostani helyzetet jellemző bizonytalanságra, így ilyenkor nagyobb az esély a magánéleti feszültségek növekedésére is.

Az idegeskedés letörésére azonban a szidás, ellentámadás nem igazán működik, ám fontos, hogy ki tudjuk engedni a gőzt magunkból, akár sírással is, majd célszerű a pozitív dolgok, a megerősítő régi emlékek, jövőbeli tervek felé fordulnunk. Szükségünk van újító gondolatokra, melyek elterelik a figyelmet arról, hogy „most nehéz”, vagy „most magam alatt vagyok”. Az üres órákra pedig érdemes különböző tevékenységeket kigondolni, legyen az akár egy megtervezett elvonulás vagy egy kis szusszanásnyi saját idő. A gyerekeknek ugyanez ajánlott, nem árt, ha a testvérek külön-külön is eltöltenek egy kis időt, vagy a nagyobbak elvonulhatnak kicsit.

Ha elszakad a cérna, és családi veszekedésre kerül sor, mindenképpen legyünk tudatában annak, hogy az indulatok a feszült helyzetnek szólnak, és nem a másik embernek. Tehát türelem, semmit ne vegyünk túlságosan komolyan, az e fajta veszekedéseket nem szabad névértéken venni – javasolta F. Várkonyi Éva.

F. Várkonyi Zsuzsa
 
F. Várkonyi Zsuzsa
 

A pszichológus arról is beszélt, a családi és a baráti körök hangulatát, a csoporton belüli feszültségeket a napi politika is befolyásolja. Az összefüggés magyarázatához párhuzamba állította a társadalom és a család működését. Mint mondta, megfigyelhető, hogy ha a szülők között sok a vita, akkor a testvérek között is feszültebb a hangulat, többet verekednek. A mostani veszélyhelyzetben pedig a döntéshozókra mintegy szülőként tekintve”, elmondható, hogy ha köztük elmérgesednek a viták, akkor a polgárok, barátok, rokonok is könnyeben összekülönböznek egymással.

Kiemelte még, nagy felelősségük van a rendeletek meghozóinak, de a végrehajtóknak is, mert a szabályok rossz alkalmazása kontraproduktív is lehet, és csak tovább növelheti a társadalmi feszültséget. F. Várkonyi Zsuzsa egy kórházi dolgozókat érintő esetet említett negatív példaként.  Mint mondta, az egyik egészségügyi intézményben, feltehetően a távolságtartási rendelkezések helytelen értelmezése miatt, a kirendelt katonai vezető 50 ezer forintos bírsággal fenyegette meg a kórház három dolgozóját, aki a kapu előtti kijelölt dohányzóhelyen együtt cigarettázott. A fenyegetésnek azért nem volt értelme, mert a három személy egyébként egymás közvetlen munkatársa volt, és naponta egymás mellett dolgoztak. Mindenesetre a gyógyítómunkát végzők hangulatának nem tett jót a közjáték.

Persze mindeközben Európa-szerte, így Magyarországon is megfigyelhető a társadalmi összefogás erősödése is. Angliában például  400 ezer ember jelentkezett önként segítőnek, a német internetes portálokon pedig külön lehetőség van az egyéneknek segítséget kérni vagy felajánlani. Magyarországon is ilyen légkörre lenne szükség: békességre, összefogási vágyra, és nem arra, hogy belemerüljünk az áldozati szerepkörbe. Fontos, hogy akik tudnak, adjanak másoknak, de tisztábban kell lenni azzal, hogy kérni is szabad, ha rászorulunk – tette hozzá F. Várkonyi Zsuzsa.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár - veletek vagyunk/Interjú F. Várkonyi Zsuzsával
2020. április 01., szerda 20:00
riporter: Bódy Gergő