„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

A portás látta el a kint ragadt magyar diákot

12/04/2020 08:30

| Szerző: Klubrádió

Tizennyolc éves fia kálváriáját osztotta meg velünk Simonovits Ildikó divattörténész, akinek gyermeke a hirtelen hatályba lépett vírusellenes intézkedések miatt 11 ezer európaival együtt Dél-Amerikában ragadt, és sürgősen megoldást kellett találni, hogy hazajusson.

2020. április 01. Vesztegzár/ részlet, Simonovits Ildikó (20.04.01.)
11:00
00:00

A divattörténész fia egy diákcsereprogramban vett részt Peruban, és egy húszfős, többgenerációs családnál élt augusztus második fele óta a főváros, Lima egyik külső negyedében. Az egyre súlyosabb vírushelyzet miatt 2020. március 13-án a magyar diák családja itthon úgy döntött, hogy gyermekük, amint tud, induljon haza Magyarországra. A hazautat azonban nagyon nehéz volt megszervezni, mert Peruban két nap múlva a Magyarországon hatályba lévőnél sokkal szigorúbb intézkedések léptek életbe. Az ottani kormány kijárási tilalmat, majd 24 óra elteltével teljes légtérzárat rendelt el.

A konzulátusok igyekeztek mentesítő járatokat szervezni, de egy hét alatt a városi reptérről csupán néhány gép szállt fel. Ezekre az eredeti, hazaútra szóló repülőjegy dátuma szerint sorolták be az embereket. Mivel ők a csereprogramban szereplő másik két lánnyal csak júliusban indultak volna vissza, így ezekre nem jutottak fel. Nem maradt más, mint a remény, hogy később induló humanitárius mentesítő járatokra esetleg sikerül felférniük.

 Lima, Peru (kép: Pixabay.com)
 
 


A divattörténész fia a fertőzésveszély miatt ezt az időszakot a befogadó családtól távol, egyedül, egy panzióban vészelte át. A szálláson vezetékes ivóvíz nem volt, azért az utcán kellett sorban állnia. Ételt a portás főzött számára, mert a panzió másik alkalmazottját a tilalom megszegése miatt a helyi rendőrök őrizetbe vették.

Végül mégis szerencsésnek mondhatja magát, mert az első hazautazó magyarokkal együtt az osztrák légitársaság mentesítő repülőgépével eljutott Bécsbe, majd – igaz, a tervezettnél később – , de a magyar külügyminisztérium által küldött kisbusz hazahozta, mialatt szülei itthon izgultak érte.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Lima, Peru (Pixabay)

Vesztegzár – veletek vagyunk/Interjú Simonovits Ildikóval
2020. április 01., szerda 20:00