„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

AC/DC-t játszanak Csajkovszkijjal a karanténba zárt magyar szimfonikusok

14/04/2020 18:00

| Szerző: Klubrádió

A karantén kezdete óta készítettek már szimfonikus zenekari átiratot a Tavaszi szél című dalhoz, de AC/DC-t vagy Beatlest is írtak át Csajkovszkij és Bach stílusára, a közösségi médiában közönségükkel folyamatos tartják a kapcsolatot. Ács Péterrel  az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetőjével beszélgettünk.

2020. április 08. Vesztegzár/ részlet, Ács Péter (20.04.08.)
07:26
00:00

Az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetője, Ács Péter elmondta, természetes, hogy hiányzik számukra a közönséggel való személyes találkozás, ugyanakkor az online térben való átállás hihetetlen kihívás minden előadóművészeti szervezetnek, a szimfónikusoknak pedig különösen.

Ács Péter szerint hosszú koncerteket jól rögzíteni otthoni körülmények között nem igazán lehet, a pár perces videókat azonban lehetséges profin összerakni úgy, hogy azok élményt nyújtsanak a közönség számára. A nehézségekről elmondta, ha a zenészek egyszerre akarnának játszani online, akárcsak ketten, a technika adottságai miatt a művekben jelentős csúszások lennének. Ezért a zenekar tagjai otthonukban, saját eszközeiken rögzítik videóikat. Ennek előzményeként fel kellet mérniük, hogyan lehet bővíteni műszaki eszköztárukat, ami hiányzott, igyekeztek gyorsan beszerezni. Az átállást nem csak ők, hanem a többi hasonló együttes is megkezdte.

Miután Tavaszi szél-videójuk hatalmas sikert aratott komolyzenei körökben is, olyan kívánságműsort készítettek, amelyben bármilyen populáris és komolyzenei számot kérni lehetett, a kívánságkérő pedig kiválaszthatta, milyen stílusban szeretné viszonthallani az adott slágert. Volt, aki AC/DC számot kért Csajkovszjira átírva, de Beatlest is játszottak Bach stílusában. 

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetője elmondta, hogy a jövőben az internetes munkára kell nagyobb hangsúlyt helyezniük, de a teljes átállás természetesen hosszabb folyamatot fog felölelni, jelenleg a tapasztalatgyűjtés szakaszában tartanak. A helyzet mindenki számára újdonság, amivel tehát ismerkedni kell, főleg, hogy egyelőre egyik művészeti intézmény nem tudja, mikor nyithat ki újra.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár - veletek vagyunk
2020. április 08., szerda 20:00
riporter: