„Klubrádió
Örömzene

Kiss Tibi új hobbija

13/06/2019 18:43

| Szerző: Klubrádió

Cigiszünetben, félretett párnapokban alkot az Aranyakkord, Kiss Tibi tavaly alakult, és viszonylag ritkán fellépő örömzenekara, amelyet Vastag Gáborral, Vastikával, barátjával, régi zenész kollégájával tesznek ki.

2019. június 11. Örömzene - 2019.06.11. (Kiss Tibi és az Aranyakkord)
53:38
00:00
A hobbi projekt, olyan „maradék” dalok gyűjteménye, amelyeket a Kiss Tibi részvételével működő más együttesek nem szívtak fel, de arra nagyon jók, hogy alkalmat adjanak az intimebb hangulatú, egészen másfajta zenélésre, mint ami a nagy produkciókra, így a Quimbyre is jellemző.

Nem több száz vagy több ezer, legfeljebb egy-két száz ember előtt lépnek fel, és nem nagyszínpadon, hanem például ülős kerthelyiségben, de akár templomban is, ha arról van szó. Vagy Amerikában, ahol helyi magyarokból meg nem magyarokból álló közönség előtt zenéltek a nyugati parton, Új-Mexikóban és New Yorkban is. Utóbbi helyen az egyik klub tulajdonosának annyira bejött a produkciójuk, hogy visszahívta őket. Szeptember végén mennek vissza az amerikai keleti partra, előtte nyáron pedig a balatoni északi parton és Szentendrén zenélnek többek közt.

Az Aranyakkord nem csak a Quimby-énekes, szerző daltúltermelésére alapoz, hanem a folyamatosan és akár fél nap alatt a gitáros társ Vastikával összerakott közös szerzeményekre is. A projektbe már ütőst is hívtak, és dolgoztak Lajkó Félix hegedűssel is – például Hófehér cigány című dalban. Egyből működött köztük az „okémia”, mindketten, illetve -hárman nagyon természetesen tudnak hozzáállni a zenéléséhez, szerinte nem halnának meg asztalnál sem.

Kiss Tibi szerint amúgy nem azért kezdtek az Aranyakkordba, mert már nagyon törték a fejüket, hogy még mi mást csinálhatnának a nagyon kevés szabadidejükben, hanem mert egyszerűen megtalálta őket a projekt. Közös örömzenélésből nőtt ki a zenekar.

Az énekes a Klubrádió zenei műsorában arról is beszélt, mi az, ami még beférkőzik szabad félóráiba, amikor nem dolgozik, és esténként már a gyerekei is lefeküdtek - bár a kisfiával való beszélgetései sokat hatnak rá -, így kicsit bámulhatja a plafont. Egy ilyen alkalommal például „megoldotta” a nagy klímaproblémát. Nyilván viccesen is, de nem csak úgy, beszélt a témával kapcsolatos elmélkedéseiről. Tényleg végiggondolta, milyen lehetőségek állnak az emberiség előtt, és már látja a fényt az alagút végén. Először is sok meló a szennyezés visszafogására, aztán új technológiák, szuperintelligens elemző, tanácsadó intelligencia és akár irányított időjárás – többek közt.

További részletek a fenti videóban, valamint az interjú hangfelvételében, ahol több Aranyakkor-dal is elhangzik. A beszélgetést a poszt elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Örömzene
2019. június 11., kedd 21.00
műsorvezető: Ámon Betti