„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

A könyvtárak bezártak, de működnek, csak másképp

14/04/2020 16:54

| Szerző: Klubrádió

Hogyan segíthetnek a könyvtárosok a családoknak? Könyveket, olvasmánylistát javasolnak, mesét mondanak. És meseírásra buzdítják a gyerekeket, még néhány napig zajlik a Janikovszky Éva meseíró-verseny. Könyvtárosok meséltek arról, hogy bár a könyvtárak bezártak, ők mégsem tétlenkednek.

2020. április 02. Vesztegzár - veletek vagyunk (2020. április 02., csütörtök 20:00)
102:13
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Sugár Ágnes, Bódy Gergő, Para-Kovács Imre

Dienes Éva könyvtáros elmondta, hogy a könyvtárak egy ideje már bezártak, de a munka zajlik továbbra is, otthonról, illetve óvintézkedések mellett az intézményekben. Elsődleges a honlapokon és a közösségi oldalakon az olvasók tájékoztatása a továbbra is elérhető szolgáltatásokról és lehetőségekről, külön hangsúlyozva, hogy a későn visszavitt könyvek miatt senkit nem ér majd hátrány.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa a tagok részére a központi könyvtár szolgáltatásai közül kiemelte az elektronikusan előfizetett lapok olvasgatását, és elmondta, március 30-tól hetente jelentkezik a Továbbtanulási Információs Szolgáltatás angol nyelvű könyvajánlója is, a Book of the Week.

Hozzátette, bárki részére hozzáférhető a márciusban útjára indított Kincsek a polcról könyvesblog, az Arcanum Digitális Tudománytár, valamint az elmaradt Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásár apropóján kiadott ajánlót kortárs magyar írók értékes műveiről.

További cél, hogy az értékes tartalmak és művek mellett könyvtári folyamatokat, tereket és munkákat ismertessenek meg a nagyközönséggel.

Varga Lilla gyermekkönyvtáros, honlapszerkesztő, aki a kispesti Üllői úti könyvtárban dolgozik lassan tíz éve, a tagkönyvtárak gyerekeknek szóló online szolgáltatásai közül hívta fel a figyelmet néhányra. Ilyen az online papírszínház, vannak meseolvasások (a könyvtárak facebook oldalán meghirdetett időpontokban élőzéssel követhetőek vagy később visszanézhetőek), kézműves foglalkozás videón jelentkezik minden pénteken, a legkisebbeknek pedig egy óvónő mondókázós, verselős foglalkozását ajánlotta a YouTube-on.

Az éves közösségépítő, kreatív játék sem maradt el, idén ez Kertész Erzsi: Panthera – A hógömb fogságában című gyerekkönyv köré szervezve, megidézve annak hangulatát, digitális tábortüzet is rakva.

A Janikovszky Éva Meseíró Pályázatra már Gáti Anna hívta fel a figyelmet, amit immár 16. alkalommal a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az idén 70 éves Móra Kiadó a Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával. Április 16-a éjfélig még van lehetőség pályázni 3 korcsoportban 7 és 16 éves közötti korosztálynak egy, még nem publikált saját mesével. Téma megkötés nincs, 15 ezer karakter terjedelemig várják a pályaműveket, kizárólag online formában. Előválogatás után szakmai zsűri választja ki a 3-3 nyertest, akik könyvcsomag nyereményben részesülnek. A pályázat legnagyobb jelentősége abban van, hogy lehetőséget biztosít a gyerekeknek kipróbálni magukat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – Veletek vagyunk
2020. április 02. csütörtök 20.00
riporter: Sugár Ágnes