„Klubrádió
Örömzene

Édesapja és Presser indította el a pályán

15/05/2019 13:09

| Szerző: Klubrádió

A Presser-koncerteken improvizációival feltűnt Voga Viki énekesnő beszélt új funk-rockos szerzői lemezéről, és arról, mit köszönhet a popparódiákat előadó Voga-Turnovszky-duóból ismert édesapjának. Meg arról is, hogy van egy bevált alkotói módszere, ami jót tesz, nem csak a művészetének, de a családi életének is.

2019. május 14. Örömzene (2019. május 14., kedd 21:00)
54:19
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti
Becsukni magunk mögött az ajtót, és elkezdeni egy teljesen új életet, új látásmóddal. Erről szól Voga Viki megjelenés előtt álló lemeze, a Brand New Vision, illetve annak címadó dala, ami olyan mint a nagy váltást elindító asztalra csapás – mondta az előadó, akinek új albumát saját élete ihlette.

Nem ez volt az első nagy váltás a pályáján, az első egy „szökéshez” köthető. Már érettségi után eljött otthonról, és vidékről a számára „Las Vegasnak” látszó Budapestre költözött, hogy elkezdje saját zenei karrierjét.


A muzsikus világba azonban nem ekkor került be, hanem már kislányként, mert édesapja szintén zenész. A Voga-Turnovszky-duóból ismert Voga János gyerekeként már akkor sűrűn megfordult stúdiókban, zenészek között. Tulajdonképpen ekkor, édesapját látva, szívott magába minden fontos tudást a belső szükségletből fakadó, és nem munkaként végzett alkotásról. Voga János mindig annyi időt szánt a dalszerzésre, „amennyit nem szégyellt”, még szerződést is kötött az énekesnő édesanyjával, hogy napi nyolc óránál többet nem gitározik, elismerve, hogy a családjának is szüksége van rá.

Voga Viki, aki nem csak előadja a dalait, hanem ő írja a szöveget és a zenét is, mindig neki mutatja meg először a szerzeményeit, de csak a kész darabokat, a dalkészítés közben nem kéri ki a véleményét. Ennek oka, hogy bár nagyon sokat ad arra, mit gondol, édesapja meglehetősen nyersen fogalmaz, ami az alkotó folyamat közben az énekesnőt - mint mondta - meglehetősen érzékenyen érinti. Így az, hogy csak utólag beszélgetnek a dalokról, nagyon jó hatással van a családi életükre is – tette hozzá.

Voga Viki színpadi karrierje 2001-ben Presser Gábor felfedezettjeként indult, melyet egy közel tízéves zenei együttműködés követett, a közös koncerteken főleg gospel improvizációval keltett feltűnést. Első szerzői albumát 2008-ban jelentette meg Don’t Hold It Back címmel, a lemez a soul, a jazz és rhythm and blues egyedi fúziója.

Az énekes idén májusban debütáló albuma már a negyedik szerzői lemeze feszes funk-rock hangszereléssel, elektronikus elemekkel, valamint improvizatív gospel-soul stílusban felépített vokálokkal.

Az albumot májusban mutatja be színpadon is, ahol édesapja is fellép vele.

Örömzene
2019. május 14., kedd 21.00
Műsorvezető: Ámon Betti