„Klubrádió
Örömzene

Zorán nagyon meg tud lepődni, hogy régi dalai a mai világról szólnak

2/10/2019 15:42

| Szerző: Klubrádió

A dalai nem változnak, ellentétben a körülményekkel, amelyek meg folyamatosan, és ettől az alkotások is elkezdenek másról szólni, mint eredetileg – mondta Zorán, aki mindezt azzal magyarázza, hogy az emberi gyarlóság örök.

2019. október 01. Örömzene (2019. október 01., kedd 21:00)
52:17
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti
Hosszabb interjút adott a Klubrádiónak a Zene világnapján, október 1-jén Sztevanovity Zorán, aki különösebb sallangok nélkül fogalmazta meg, mit gondol a zenéről. Neki tényleg ez az egyik legfontosabb dolog a világon, nehezen tud mással ennél nagyobb örömet szerezni magának. Élvezi, amit csinál, doppingolják a fellépések, valódi euforikus állapotba kerül a színpadon, akárcsak zenésztársait. Tehát nem véletlenül énekel, zenél ennyi éve a közönségnek (majdnem hatvan éve).

A következő állomás őszi Aréna-koncertje lesz, a tizenkettedik a sorban. Az október 19-i, Papp László Budapest Sportarénában esedékes előadás munkacíme Best of Aréna, mivel a korábbi nagykoncertek legsikeresebb számaiból állították össze.

Sztevanovity Zorán és Ámon Betti
 
Sztevanovity Zorán és Ámon Betti
Klubrádió
 

Az énekes szerint amúgy a dalok nem változnak, ellentétben a körülményekkel, amelyek meg folyamatosan, és ettől az alkotások is elkezdenek másról szólni, mint eredetileg – ha nem is nagyon másról, de árnyalatokban mindenképp. Ezen aztán, miközben énekli a szerzeményt, nagyon sokszor kimondottan meglepődik. „Hogy, jé, ez is benne van ebben a dalban?”– tette hozzá.

Az énekes szerint a jelenség, vagyis a dalok időtállóságának oka, hogy alkotótársa és testvére, Dusán mindig rólunk, gyarló emberekről írja szövegeit, az ember pedig alapvetően soha sem változik.

Zorán azt is elmondta,, nem akar teljesen mellébeszélni, mert nyilván a zenélésből él, de számára tényleg a legutolsó szempont, hogy „jaj mennyit kap” egy koncertért. Nem ez dönt. „Higgye el mindenki, hogy őszintén mondom” – tette hozzá, és azt is megjegyezte, ezzel egyáltalán nincs egyedül a világon. Több, a korosztályába tartozó világsztár, így Paul McCartney, Eric Clapton vagy Mick Jagger is nyilván már rég túl van azon, hogy a pénzért lépjen színpadra.

Zorán szerint azonban nem csak a nagy koncertek inspirálják, szereti a klubokat is, ahonnan egyébként a pályája is indult. Bár mostanság kisebb helyeken nem nagyon lép fel, pár évvel ezelőtt többször is játszott klubokban, olyan is előfordult, hogy csak két másik zenésszel hármasban. A szervező nem is akarta elhinni, hogy csak ennyien vannak, és ebből valami jó is kisülhet, aztán fergeteges koncert lett belőle.

A mai fiatal zenészekről azt mondta, a nevekkel bajban lenne, de azért nem érzi magát teljesen kívülállónak ebből a szempontból. Ebben sokat segített neki, hogy végigkövethette a feleségével, Hegyi Barbarával közösen nevelt gyerekük, a most 21 éves Rozi zenei érdeklődésének változásait.

A teljes beszélgetést Zoránnal a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Örömzene
2019. október 01., kedd 21.00
műsorvezető: Ámon Betti