„Klubrádió
Örömzene

Mérföldkő a magyar jazzgitározás történetében

25/09/2019 18:47

| Szerző: Klubrádió

Az Örömzene vendége László Attila jazzgitáros volt, a hazai jazzszcéna egyik legismertebb gitárosa, zeneszerző és egyetemi tanár. Természetesen koncerteket is ajánlottunk, mint máskor is.

2019. szeptember 24. Örömzene (2019. szeptember 24., kedd 21:00)
53:44
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti
2006-os lemezét vette elő ismét László Attila, a hangzást leporolta és felújította. Bár élvezte a lemez készítését, az akkori hangzást nem tartotta elég dinamikusnak, ezért 13 év után, a modern technikával korrigálta a hangzást. Mostanában több régi darabját is előveszi, hogy megfeleljen a maga által támasztott mércéknek - akkor is, ha ez sok kiadást jelent.

A Tony Lakatossal és Billy Cobhammel is játszott érdemes művész és Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség egykori elnökének neve nemcsak a jazzrajongók számára lehet ismerős, ő írta Horváth Charlie dalainak nagy részét is ő szerezte. A kritikusok a zenéjét rendkívül elegánsnak tartják, ugyanakkor dallamközpontú és .

László Attila három tételes jazzgitár versenye nyáron lett bemutatva az Óbudai Társaskörben

A Concerto for Jazz Guitar and Chamber Orchestra bemutatója egyesítette a vonós kamaraegyüttest, a különlegesnek számító fuvola, oboa, fagott fúvóskart és a jazz kombót. László Attila számára ez a hangzás nem volt teljesen új, már 1975-ben is kísérletezett, és használta zenekarában a fuvola - oboa - fagott hangzást.

 
László Attila ősbemutatója
 
A kép forrása: Zenészmagazin
 

A darab már csak azért is különleges, mert korábban Magyarországon még nem íródott versenymű jazzgitárra.

Örömzene
2019. szeptember 24. kedd 20:00
Műsorvezető: Ámon Betti