„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

A látásunkra is hat a karantén

22/04/2020 22:31

| Szerző: Klubrádió

Manapság egyre több időt töltünk számítógépünk, vagy telefonunk képernyőjét bámulva, a karantén idején pedig talán még többet, mint általában. Sokakban felmerül a kérdés, mennyire rontja szemünket a fokozott monitorhasználat. Dr. Tóth Eszter, szemész kontaktológussal beszélgettünk. Alaptételek és néhány talán ritkábban elhangzó jó tanács a szemünk óvásához

2020. április 15. Vesztegzár / részlet, Dr. Tóth Eszter (20.04.15.)
07:16
00:00

A számítógépmonitorok, telefonkijelzők minősége az elmúlt évek során folyamatosan javult, a gyártók egyre jobban törekednek arra, hogy minél szemkímélőbb készülékeket adjanak el a vásárlók számára. – mondta Tóth Eszter.

Ennek ellenére a számítógéphasználóknak meg kell tanulniuk, hogy néha igenis muszáj felállni a monitor elől. A munka törvénykönyve külön előírja, hogy a munkáltatók kötelesek a számítógépes munkát végző dolgozóik számára óránként 10 perces pihenőt biztosítani, mely alatt felállhatnak és pihentethetik szemüket.

 
 Forrás: geralt/Pixabay
 

A szakirodalom azt ajánlja a fiataloknak, különösen a rövidlátóknak, hogy minél többet tartózkodjanak a szabadban és ne nézzék szüntelenül a telefonjuk kijelzőjét, illetve ne üljenek egyfolytában a monitor előtt.

Az E-book olvasó a monitornál valamivel jobban kíméli a szemet, mivel csupán fekete-fehér jeleket tartalmaz és nincsen háttérvilágítása, ezáltal sokkal jobb a kontrasztja, mint egy számítógépnek, de azért ezt is tanácsos bizonyos időközönként letenni.

A hiányos mérési módszerek miatt még nem bizonyított, hogy azoknál, akik többet nézik a monitort, a látáshiba előbb fog-e kialakulni. A rövidlátás a gyermekeknél általában 8-12 éves kor körül szokott kezdődni. Arra viszont érdemes felkészülni, hogy 40 éves kor után általában az emberek 90 százalékának szüksége van közeli látáskorrekcióra. Akik távolra jól is látnak, hosszútávon valószínűleg azoknak is szükségük lesz szemüvegre a monitorhasználathoz – tette hozzá a doktornő.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk  
2020. április 15., kedd 20.00.
riporter: Bódy Gergő