„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tényleg hátracsúszhat a kontaktlencse?

14/11/2019 12:36

| Szerző: Klubrádió

A látáshibákról és a helyes kontaktlencse-használatról beszélgetett Tóth Eszter szemész-kontaktológussal Bódy Gergő a keddi Ötösben.

2019. november 12. Ötös Bódy Gergővel-részlet/Beszélgetés a kontaktlencséről (19.11.12.)
09:27
00:00
Nagyon fontos a megfelelő lencseválasztás, nem mindegyik kontaktlencse alkalmas alvásra, az hosszútávon kimondottan káros lehet, ha a napi használatra való kontaktlencsét rendszeresen a szemében felejti valaki.

Régen a kemény lencse félrecsúszhatott, előfordult, hogy nehezebb volt kivenni, de a kötőhártya védi a szemet, gyakorlatilag egy zsákot alkot a szem körül, ezért sem a kemény, sem a lágy kontaktlencse nem tud hátracsúszni - mondta el a doktornő.

Téves az a hiedelem, amely szerint a szemüveg vagy a kontaktlencse viselésétől romlik a szem. Az ember hozzászokik a látásjavuláshoz, ezért ha egyszer valaki megtapasztalja, milyen az éleslátás, azután már sokkal zavaróbb lehet, amikor leveszi a szemüveget vagy kiveszi a kontaktlencsét.

A rendszeres szemtorna segíthet az éleslátásért felelős izmok merevségének csökkentésében, ha sokáig fix pontokat nézünk. De a szem hossztengelye olyan, mint a magasság, minden embernél meghatározott, nem lehet rajta változtatni.

Kontaktlencsét bármelyik korosztály választhat magának, de idősebb korban sokaknál problémát jelenthet a könnytermelés minőségi változása, a szem szárazsága, ebben az esetben már nem olyan kényelmes ez a megoldás.

A rövidlátás egy látászavar, amelyben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. Az úgynevezett "öregszeműség" azt jelenti, hogy az öregedéssel a szemlencse rugalmassága csökken, keményedik; ezért aki fiatalabb korában rövidlátó volt, megeshet, hogy idősebb korára elhagyhatja a szemüveget, kontaktlencsét. Vendégünk néhány tippet is adott, hogyan javítható a látásunk.

Érdemes felkészülni arra, hogy negyven és ötven éves kor között az emberek többségénél előfordulhat bizonyos látásromlás, ilyenkor teljesen természetes dolog, hogy kelleni fog az olvasószemüveg.

Az adást a fenti lejátszás gomb megnyomásával tudják meghallgatni. Címlapi kép: Pixabay

Ötös - Bódy Gergővel
2019. november 12. kedd 10:00