„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Otthon sült ropogós kenyér házi kovásszal – tömegek tanulják a receptet

21/04/2020 17:49

| Szerző: Klubrádió

Pár hete ezrek sütnek kenyeret online. Mesterük Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék, akinek lisztes, kovászetetős tanórái mágnesként vonzzák az amatőr karanténpékeket.

2020. április 13. Vesztegzár / részlet, Szabadfi Szabolcs (20.04.13.)
11:30
00:00

 
Szabi, a pék Forrás: Facebook
 

Szabi, a pék meggyőződése szerint a kelt tésztának lelke van. A kenyérsütés alapvető feltétele pedig a türelem és a figyelem. A jó alapanyag is fontos, de mostanában a pánikvásárlások után egyáltalán a hozzávalók beszerzése is nehézségbe ütközik, főként az élesztőé, ezért online kenyérsütő kurzusain mutatja be, hogyan lehet kenyeret sütni élesztő nélkül, az ősrégi technikával, kovászolással. 

De nem csak a kenyerekhez ért kiválóan, rangos helyezést ért el már a pármai pizzakészítő világversenyen, de zsűritagnak is felkérték egy gasztróműsorba. Követői sem csak kenyeret süthetnek vele, hanem minden más pékárut is, kalácsot, kakaós csigát, pizzát és a többit.

A kovászt internetes tanoncaival lisztből és vízből állítja elő, amihez ezután csupán egyetlen hozzávaló, a só kerül. A művelet hosszú, nyolc-tíz napot vesz igénybe, de erre a türelemjátékra a sajnálatos járványhelyzet most sokaknak ad lehetőséget, legalábbis ezt mutatja, hogy tömegek kezdték el követni a közösségi oldalát, számuk pár hét után már 90 ezer körül jár.

A tanulással közben ő maga sem áll le, mert szerinte a kenyérsütésről egy egész életén át van mit tanulni. A járványhelyzet előtt rendszeresen járt külföldre új ismereteket szerezni, legutóbb egy nagy tudású spanyol mester kurzusán a kenyérformázásról tudott meg újat.

A klubrádiós beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Szabadfi Szabolccsal
2020. április 13., hétfő 16.00
Műsorvezető: Sugár Ágnes