„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Az orvos is ember, és már kommunikációt is tanul

1/05/2020 14:12

| Szerző: Klubrádió

Biztosan sokan ismerik azt a bizalomgyakorlatot, amikor annak a félnek, aki meg akar bízni a másikban, gondolkodás nélkül hátra kell dőlnie, és hinnie, hogy a mögötte álló társa nem hagyja elesni. Talán hasonló ez ahhoz a kiszolgáltatottsághoz, amit akkor érzünk, amikor betegek vagyunk, és kétségbeesetten kopogtatunk az orvosi rendelő ajtaján. Dr. Kollár János pszichológussal, a Semmelweis Egyetem magatartáskutatójával beszélgettünk.

2020. április 22. Vesztegzár / részlet, Dr. Kollár János (20.04.22.)
10:59
00:00

Kollár János szerint az orvoslás olyan hivatás, amikor az, aki az emberek gyógyítására tette fel az életét, még nehéz körülmények között sem vesztheti el emberségét. Ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az orvos-beteg kapcsolatban nagy nyomás alatt álló személyek találkoznak, olyanok is, akik félnek és bizonytalanok. Ez sajnálatos módon néha kitűnik abban, ahogyan egymással szemben viselkednek.

A doktor azt is hozzátette, az ember saját példái alapján is tudhatja, hogy amikor valakit sok stressz ér és fáradt, akkor előfordul, hogy néha nem úgy szól a másik emberhez, mint ahogyan kellene.

 
Forrás: Pixabay
 

Arra is kitért, hogy régen az orvosi egyetemek nem fektettek nagy hangsúlyt a megfelelő kommunikáció és konfliktuskezelés oktatására. Viszont ez napjainkra megváltozott, az elmúlt években megjelenő kommunikációs tréningekkel párhuzamosan ebből a szempontból is jelentősen fejlődött a szakma.

A pszichológus szerint a jelenlegi helyzetben a beteg valóbban kiszolgáltatottnak érezheti magát, ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy próbáljanak meg empatikusak lenni egymással, nem pedig belemenni értelmetlen szituációkba, konfliktusokba, amellyel csak feleslegesen olajat öntenének a tűzre.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Kollár Jánossal
2020.április 22. szerda 20.00
riporter: Bódy Gergő