„Klubrádió
Tudatos.hu

Ne pánikolj!

30/11/2019 10:11

| Szerző: Klubrádió

A Tudatos.hu november 30-i adásában a pánikbetegség és a különböző fóbiák kezelési módjait jártuk körül. Neuman Gábor vendége volt Dr. Kollár János, aki virtuális valóság technológiával kezeli a különféle fóbiáktól szenvedő betegeit, de velünk volt Tamás Rita is, aki a pánikbetegségét sporttal győzte le, ma pedig már tízezreket motivál.

2019. november 30. Tudatos.hu (2019. november 30., szombat 14:00)
48:11
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor
Dr. Kollár János pszichoterapeuta eredetileg agrármérnöknek készült, aztán az állati viselkedés felől mégis inkább az emberi viselkedés irányába fordult. Közben megszerezte a hamburgi egyetemen a zenetudományok doktora címet is, a zene pedig azóta is terápiái szerves részét képezi. Azonban ma már nemcsak egyéni- illetve családterápiákat tart, hanem egy különleges módszerrel fóbiás betegeket is kezel.

A VR - avagy virtuális valóság technológia - már-már szerves részét képezi napjainknak. Szerencsére a VR-szemüveg, és az ahhoz kapcsolható programok nem csupán a szórakoztatóiparban vannak jelen, hanem akár a pszichés betegségek gyógyításában is hasznukat vehetjük. Így tesz Dr. Kollár János is, aki műsorunkban elmondta, miképpen kezel egy súlyos pókfóbiás pácienst ezzel a technológiával; illetve hogyan építhető be a VR-szemüveg egy klausztrofóbiás, vagy akár depressziós beteg kezelésébe.

Tamás Ritánál 1996-ban diagnosztizálták a pánikbetegséget. Adásunk második vendége tíz évig szenvedett a pánikrohamoktól, amelyek gyakran haalálfélelmet előidézve jelentkeztek nála. Időközben férjhez ment, szült egy kislányt (aki ma már nemzetközileg is jegyzett nagyjátékfilmben játszik főszerepet), majd elvált, és amikor már úgy érezte, hogy végképp nincs tovább, Münchhausen módjára mégis kihúzta saját magát kilátástalannak tűnő helyzetéből: sportolni kezdett.

A sport hatására a pánikbetegsége megszűnt, ma pedig már tízezreknek nyújt segítséget blogjával és Facebook-oldalával.

Tudatos.hu
2019. november 30. szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna