„Klubrádió
A lényeg

Szétvágja a feszültség, ha kimarad a heti lottószelvény

4/04/2019 19:00

| Szerző: Klubrádió

Ki számít szerencsejáték-függőnek? Az, aki nagyon sok pénzt, vagy aki nagyon sokszor kockáztat? Mindenesetre a csábítás egyre nagyobb.

 

2019. április 04. A lényeg-részlet/Szerencsejáték-függőség
08:54
00:00
Nehéz meghatározni, hogy valaki mennyire függő, és ez mekkora problémát okoz. Egy magánéleti krízis, például válás után az is elveszíthet sok millió forintot szerencsejátékon, aki egyébként nem szokott a pénzével, legalábbis ilyen mód, hazardírozni. Ugyanakkor egy rendszeresen lottózó, havonta csak néhány ezer forintot kockáztató emberre is erős hatással lehet, ha valamiért nem tudja feladni a szokásos szelvényt, előfordul, hogy egy ilyen egyébként csendes embert "szétvág a feszültség", ha kimarad a szokásos heti tippjáték – magyarázta a Klubrádió által megkérdezett addiktológus, Szemelyácz János.

A pszichiáter kiemelte, hogy az internetes kaszinók és fogadási lehetőségek egyre könnyebben elérhetőek, ez lehet az egyik oka, hogy egyre több szerencsejáték-függő van az országban. További probléma, hogy ezeknek az embereknek a nagy része nem kerül be az ellátórendszerbe.

A szakember annak kapcsán nyilatkozott a Klubrádiónak, hogy a Szerencsejáték Zrt. március végén közzétette felmérését a témában, amiről a Népszava közölt cikket. A tavalyi adatok alapján 2015-höz képest körülbelül háromszorosára nőtt a játékfüggők száma. Nagyjából 2,5 millió magyart érint a probléma, közülük több mint 300 ezren krónikus játékfüggők, 800 ezren mérsékelten, a többiek pedig az alacsony rizikófaktorú csoportba tartoznak. 

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez, aki segíteni tud. Meg kell találnia a kiutat a játékfüggőségből, akár önállóan, akár külső segítséggel. Ne feledje: problémájával nincs egyedül! Segítő információkat az alábbi linken talál »

Címlapi kép: Flickr

A szakértővel készített beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

A lényeg
2019. április 4., csütörtök 08.00
riporter: Selmeci János