„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Ne pálinkával kezelje a náthát!

19/02/2019 12:57

| Szerző: Klubrádió

Ami a tengerészeknek a rum, az a magyaroknak a pálinka. Csak azt hisszük, hogy van gyógyító, védő hatása, valójában nincs.

2019. február 19. Ötös - részlet 19.02.19. Komáromi Zoltán
08:17
00:00

Mi igaz abból, hogy a pálinka megöl minden vírust és baktériumot, vagyis például ha náthásak vagyunk, használhatjuk gyógyszer helyett? Semmi – adta meg a sommás választ Komáromi Zoltán háziorvos az Ötösben.

 
Forrás: Flickr.com
 

Az alkohol egy fertőtlenítő hatású szerves oldószer, ám a fertőtlenítő tulajdonsága csak akkor jön elő, ha 70 százalékosnál erősebb. Ilyen alkohollal például meg lehet tisztítani a bőrfelületet, mert oldja a felszínén lévő zsírt, megöli a baktériumokat, így azon a helyen be lehet adni az injekciót, vagy lehet vért venni biztonságosan.

Amennyiben viszont 60 százalékosnál töményebb pálinka kerül a szájba, az olyan mértékben vonja el a vizet, hogy égető érzést okoz, egyéb gondokról nem is beszélve.

Ami a pálinka étvágygerjesztő hatását illeti, az is tévképzet. Annyi igaz, hogy gyomorsavat termel, ellazítja a simaizmokat, ezzel segíti az emésztést. Ez a hatás viszont csak akkor érhető el, ha étkezés után fogyasztunk egy keveset nem pedig előtte, ahogy nálunk szokás.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.