„Klubrádió
Reggeli gyors

Vírusveszély – Ereszd meg időszak van

4/05/2020 10:46

| Szerző: Klubrádió

Kényes egyensúlyt kell tartani a humán és a gazdasági érdekek között, amíg el nem készül a nagy tömegben adható vakcina. Az pedig egy-másfél év is lehet.

2020. május 04. Reggeli gyors - részlet 20.05.04. Weinhardt Attila
05:47
00:00
Mikor lesz vége, és mi lesz a járvány után? A kérdés első részére valószínűleg senki sem tudja a választ, a második részéről annyi sejthető, hogy megváltozik majd a világ. Mint ahogy például 2011. 09. 11. után is változott, számos biztonsági intézkedés, amit a repülőgépes terrortámadások után vezettek be, ma is érvényben van.

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője szerint egészen addig, amíg egy vakcina el nem készül, olyan, amely az emberek nagy részének adható, a kormányoknak kényes egyensúlyt kell tartaniuk a humán és a gazdasági érdekek között. Az emberek védelmét szolgáló korlátozások ugyanis visszavetik, egyes ágazatokban leállítják a gazdaságot. Másrészt viszont egy hosszú, tartós karantén mentális károkat okoz, amelynek később ismét csak gazdasági következményei is lesznek.

Marad tehát a húzd meg, ereszd meg politika, Magyarországon most éppen az ereszd meg szakaszban tartunk. Ám ha a járvány kisebb gócokban ismét jelentkezik, akkor megint szigorításra lesz szükség, ha nem is globálisan, de kisebb területeken. S ha ez így zajlik több cikluson át, az óvatosság az életünk részévé válik, napi rutin lesz, amit most a vírus terjedése ellen teszünk és még furcsálljuk – véli Weinhardt Attila a véleménycikkében.

A Reggeli gyorsban arról is beszélt, hogy a legtöbb országban gigantikus gazdaságélénkítő csomagokat hirdettek meg, a jegybankok öntik a pénzt a gazdaságba, de mindennek nem volt és nincs átütő hatása. A piac a korábbi válságoknál alkalmazott technikával most nem sokra megy. A régi reflexek most nem válnak be. Ilyen válságra még nem volt példa, nincs rá gyakorlat, hogy miként kell kezelni. Közben pedig a gazdaság strukturális átalakulása is elkezdődött már. A kilábalás az elemző véleménye szerint lassú lesz, tehát nem árt tartalékolni a háztartásokban sem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.05.04.06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor