„Klubrádió
Reggeli gyors

Petschnig Mária Zita: Orbánék érzéketlenek és pazarolnak

30/04/2020 14:43

| Szerző: Klubrádió

Petschnig Mária Zita közgazdász nyílt levelet írt a kormánynak, mert úgy érzi, nem foglalkozik a vírus miatt súlyosbodó szociális problémákkal. Összeszámolta, a veszélyhelyzet kihirdetése óta 65 milliárd forintot költöttek fölösleges vagy halasztható beruházásokra, sportra, vadászati világkiállításra, kastélyfelújításra. 

2020. április 30. Reggeli gyors / részlet, Petschnig Mária Zita (20.03.06.)
08:07
00:00

Petschnig Mária Zita közgazdászt arról kérdeztük, hogy nyílt levelet írt a kormánynak. A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa elmondta, azért írt, mert sokan kerültek szociálisan nehéz helyzetbe a vírus miatt is, persze voltak komoly szociális problémák korábban az országban, de ezek súlyosbodtak. És azt tapasztalta, hogy a kormány semmilyen formában nem reagál ezekre a problémákra, nem vesz róluk tudomást. Mintha minden megoldódna azzal, hogy majd beindul a gazdaság.

Nem kifejezett közgazdasági írásnak szánta, hanem hogy szélesebb körben is értsék is tudatosítsák ezeket a problémákat. Arra is fel akarta hívni a figyelmet, hogy „a kormány igazságán túl még van egy fontos szempont, az irgalom”. Ha ez a kormány kereszténynek nevezi magát, akkor gyakorolnia kellene a keresztényi értékeket, amilyen az irgalom, a könyörület is – vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint három hónap múlva mindenkinek lesz munkája, a közgazdász azt mondta: először a három hónapot is meg kellene élni, másrészt a munkanélküli segély elnyerésének is komoly feltételei vannak, sokan nem is kaphatják ezt meg. Közmunkáról lehet szó? A közgazdász azt mondta: a közmunkaprogram költségvetését 40 milliárddal csökkentették, ezt a pénzt berakták a járványvédelmi alapba. Azt nem látja, hogy akar mindenkinek munkát adni a miniszterelnök, mindenesetre azt látni, hogy két elv van, az egyik az emberek egészségének védelme, a másik a gazdaságé, és azt érzékelni, hogy a gazdaság védelme fontosabbnak tűnik, mint az embereké.

A koronavírus miatti szigorítások enyhítése is ebbe az irányba mutat szerinte, és úgy véli, a kormány is tudja, hogy ebből a járvány erősödése lesz, mert azt mondják, hogy a húzd meg-ereszd meg módszerét választják, vagyis „emberkísérletet végeznek”, Hivatkoznak ugyan számokra, de Petschnig Mária Zita szerint ezek nem megbízhatók, mert nemzetközi összevetésben kifejezetten keveset teszteltek az országban, vagyis nem tudni, mekkora mértékű a fertőzöttség, és így visszaállítani a normális életet „nagy felelőtlenség”.

Petschnig Mária Zita arról is beszélt, hogy a Magyar Közlöny alapján összeszámolta: a veszélyhelyzet kihirdetése után 65,5 milliárd forintot „szórt ki” a kormány „teljesen értelmetlen” célokra, ezt az összeget meg lehetett volna takarítani. Ezek között vannak sport- és egyházi kiadások, a vadászati világkiállítás előkészítése és a Terrorelhárítási Központ kastélyfelújítása. Miközben a kereskedelmi különadóból 36 milliárdot akarnak beszedni – hívta fel a figyelmet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020.04.30. 08:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes