„Klubrádió
Esti gyors

Szakszervezet: A dolgozókat sújthatja a multikra kirótt különadó

24/04/2020 16:30

| Szerző: Klubrádió

A különadó sok mindent befékez az élelmiszerláncoknál. A válság elején a szakszervezet kért pluszpénzt a dolgozóknak az extra megterhelés, extra veszélyesség miatt, bizonyos cégek adtak is. De már van is olyan vállalat, amely ezt visszavonta, mások meg talán áprilisra még megadják, de májusra már nem. 

2020. április 23. Esti gyors / részlet, Karsai Zoltán (20.04.23.)
04:35
00:00

Többet kell befizetniük a nagy élelmiszerláncoknak a járvány elleni védekezési alapba kiskereskedelmi különadó formájában, mint amennyit idén bérfejlesztésre költenek, ez pedig veszélyes lehet a dolgozókra nézve – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Cégenként eltérő, hogy mikor éri el a különadó azt a mértéket, amit idén bérfejlesztésre fordítottak. Ha Karsai Zoltán év végéig számol különadóval, egymilliárd körüli összeggel, akkor egy cég 8 milliárdot fizet be, és a legnagyobb vállalatok körülbelül 7 milliárdot költöttek bérfejlesztésre. Szerinte valahogy ki fogják gazdálkodni, de erre nincs igazából fedezetük.

Volt egy felfutás, bevásárlási hullám, de sok cégnél azt mondták a húsvétról, hogy az nem úgy sikerült, ahogy tervezték. Volt olyan cég, amely számszerűsítette, és ott tart, ahol a tervei szerint tartott volna az év ezen időszakában, mivel akik kiköltekeztek, már nem tudtak annyit fordítani a szokásos húsvéti bevásárlásra. Most kevesebb pénz van az emberek pénztárcájában, sokan elvesztették a munkájukat, így az élelmiszervásárlás mennyisége is csökken, és inkább az olcsóbb, adott esetben rosszabb minőségű termékek felé fordulnak, ami az üzletek forgalmában és profitjában is látszik majd – tette hozzá.

Rengeteg álláskereső van, ők az elején foglalkoztak azzal, hogy a hamar bedőlő ágazatokból hozzanak át embereket határozott időre a kereskedelembe, mert határozott idejű felfutásra számítottak. Ez működött az elején, de azóta olyan mértékű lett az elveszett állások száma, hogy már van olyan vállalkozás (több mint tízezer embert foglalkoztató), amely minden munkavállalóját le tudná cserélni, több a jelentkező, mint ahányan ott dolgoznák.

Most már látják a multiknál, hogy a különadó sok mindent befékez, a válság elején kértek pluszpénzt a dolgozóknak az extra megterhelés, extra veszélyesség miatt, bizonyos cégek adtak is. De már van is olyan cég, amelyik ezt visszavonta, mások meg talán áprilisra még megadják, de májusra már nem. Ez szerinte már a különadó káros hatása.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Sóki Tamás

Esti gyors
2020. április 23., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János