„Klubrádió
Esti gyors

Kordás László: Embertelen válságkezelés

22/04/2020 20:50

| Szerző: Klubrádió

A kormány a lehető legolcsóbban akarja megúszni a gazdasági válságot, lemondott számos vállalkozásról, a munka nélkül maradó embereket pedig magukra hagyja.

2020. április 22. Esti gyors - részlet 20.04.22 Kordás László
06:59
00:00

A bértámogatás átalakításáról döntött a kormány, s ezzel a munkavállalók rosszabbul járnak. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke részletezte az Esti Gyorsban, hogy miért.

Eredetileg a távolléti díj volt a bértámogatás alapja, most az alapbér, ami kevesebb. Korábban elbocsátási tilalomról volt szó, most ez csak bizonyos munkakörökre vonatkozik. A munka nélkül maradók álláskeresési járadéka továbbra is 3 hónapig jár, noha indokolt lenne ennek az időszaknak a meghosszabbítása. Az összege is változatlan. Ebben az időszakban munkát találni pedig szinte lehetetlen, különösen az idősödők számára.

A munkaadók oldaláról nézve: azok a vállalkozások, amelyeknél 75 százaléknál nagyobb a kiesés, nem kapnak bértámogatást. Azokról gyakorlatilag lemondott a kormány. Más vállalkozásoknak hitelt kell felvenniük, tehát tulajdonképpen maguknak kell megoldaniuk a problémát. Vannak ágazatok, amelyek nem fogják kibírni a válság végéig, ilyen a turizmus, a vendéglátás, számos szolgáltatás, de ilyen a munkerőkölcsönzés is.

Kordás László szerint a kormány intézkedései embertelen gondolkodásra vallanak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2020. április 22. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor