„Klubrádió
Reggeli gyors

A föld szomjas, az állat éhes

22/04/2020 12:08

| Szerző: Klubrádió

Élelmiszerre minden körülmények között szükség van, a mezőgazdaság az a terület, amely akármilyen válság idején sem állhat le.

2020. április 22. Reggeli gyors - részlet 20.04.22. Máhr András
07:33
00:00

A kormány gazdaságélénkítő csomagja nem sokat segít a mezőgazdasági termelőkön, gyakorlatilag magára hagyja őket. Ez nem csak a gazdálkodók gondja, hanem az egész élelmiszer-gazdaságé is. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) ezért határozottabb lépéseket követel a kormánytól a koronavírus okozta károk enyhítésére.

Máhr András főtitkár-helyettes szerint egyre sokasodnak a problémák, nehézségek. Azt mindenki meg tudja érteni, hogy ha ősszel nem vetnek, akkor a következő nyáron nem lesz aratás. Az állatokat nem lehet szabadság miatt ellátatlanul hagyni, nekik ennivaló, innivaló kell, a teheneket fejni kell, ha törik, ha szakad. A mezőgazdaság nem az az ágazat, ahol le lehet állni. Élelmiszerre pedig szükség lesz mindig. Igaz, hogy a fogyasztói szokások megváltoztak némileg.

A kormány rendelkezett a közterhek fizetésének könnyítéséről, de ez –eléggé érdekes módon- néhány területen jelent előnyt. Ilyen a sör- és pálinkafőzés, illetve a vadászat. Az idénymunkások foglalkoztatása nem ragadta meg a döntéshozók figyelmét, márpedig a mezőgazdaságban ez nagyon fontos, a metszéstől a betakarításig. Jellemző volt külföldi idénymunkások foglalkoztatása, de most, ha nem léphetik át az országhatárt, akkor mi lesz?

Máhr András arra is felhívta a figyelmet, hogy veszélyesen közel jár az afrikai sertéspestis, a madárinfluenza, és bizony csapadékhiánnyal is küzdeni kell, aszálynak nézünk elébe.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2020.04.22. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre