„Klubrádió
Ingatlanpiac

Jó pénzt hoz a termőföld

17/12/2019 16:42

| Szerző: Klubrádió

A lakásárak megállni látszanak, kicsit már csökkennek is, a befektetők figyelme tehát a föld felé is fordult. Tavasszal egy törvénymódosítás újabb lendületet hozhat a piacra.

2019. december 17. Ingatlanpiac - részlet 19.12.17. 14:00 Incze Zsombor
20:24
00:00

A válság vége, tehát körülbelül 2010 óta töretlenül élénkül a termőföldek piaca. A közelmúltban mintegy 8 százalékos növekedést mutat, ami igen tisztességes eredmény. Az árak azért nem emelkedtek ennyivel, ott a növekedés dinamikája kisebb. Ez a folyamat azért is érdekes, mert a vásárlás feltételein szigorítottak, nem olyan egyszerű termőterülethez jutni, de nem is lehetetlen.

A legértékesebbek általában a hajdúsági földek, amelyek igen jó minőségűek, a Kisalföld is drága és a Balaton-felvidék is. Az utóbbin gyakori, hogy termőföld besorolású területet vesznek, de nem gazdálkodási, hanem inkább üdülési céllal – mondta el Ingatlanpiac című műsorunkban Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője.

Sok szántót kínálnak eladásra, és a szakemberek arra számítanak, hogy még több lesz az adásvétel. A kárpótlás következtében itt jellemző az osztatlan közös tulajdon, több tucat, sőt száz gazdája is lehet egy földdarabnak, és a tulajdonosok száma az öröklések miatt egyre több lesz. Úgy hírlik, hogy egy tavasszal esedékes törvénymódosítással változtatni akarnak ezen a helyzeten, meghatározva egy minimális birtoknagyságot. Gazdálkodni egy ésszerű méret fölött lehet, nagyobb beruházásokba belefogni -mint például egy öntözőrendszer kiépítése- pedig még inkább. A szántó hektáronkénti ára a Hajdúságban 3-4 millió forint is lehet, a nyugati határszélen ugyancsak, a legolcsóbb földek Nógrádban, Borsodban vannak. Az árat erősen befolyásolja a birtok mérete is, a nagyobb drágább. A szántók országos átlagára 1,5 millió forint hektáronként, a gyümölcsösöké 1,8. Itt sokat számít az, hogy étkezési céllak termesztenek valamit, vagy ipari felhasználásra.

A termőterület folyamatosan csökken az országban, gyárak, ipari parkok, autópályák és hasonlók egykori mezőgazdasági területekre épülnek, főleg Közép-Magyarországon az is jellemző, hogy megvesznek egy földet, majd átminősítik, aztán épül rajta például lakópark. Viszont a technológiában bőven vannak még tartalékok, tehát nem kell attól félni, hogy ez a csökkenés veszélyeztetné az élelmiszerellátást – mondja Incze Zsombor.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás.

Ingatlanpiac
2019.12.17. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta