„Klubrádió
Ingatlanpiac

Ingatlanpiac – Kezdenek megjelenni a hiénák

21/04/2020 21:44

| Szerzők: ingatlanárakválság

Egyelőre nem akarnak engedni az árból az ingatlan-tulajdonosok, kivárnak. Ám akár 20-30 százalékos árcsökkenés is jöhet hamarosan.

2020. április 21. Ingatlanpiac - részlet 20.04.21. Balla Ákos
21:56
00:00

Márciusban még nagy volt a forgalom az ingatlanpiacon, de ez annak a következménye, hogy egy-egy tranzakció hetekig, hónapokig is eltart, vagyis ezeket az üzleteket korábban kezdték nyélbe ütni. Az árak egyelőre állnak, van aki még növeli is, de a lakásbérleti piac már mutatja, hogy mi várható. Megtévesztőek lehetnek a hirdetési oldalakon megjelenő információk, mert azok mögött nem mindig áll valós kereslet. Kezdenek megjelenni a hiénák is, akik igyekeznek kihasználni mások hirtelen nehézzé vált helyzetét.

Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda tulajdonos-ügyvezetője szerint az emberek most elhalasztják a nagyobb beruházásokat, így a lakás-, vagy házvásárlásokat is. Sokan rájöttek, hogy működik a home-office, az otthonról való munkavégzés, nem kell költözniük. Mások munka nélkül, kereset nélkül maradtak, a tervezett lakhelyváltásra nincs pénzük, és még számos ok van az óvatosságra. Ismét mások nem kényszerből, hanem egyszerű pénzügyi megfontolásból döntenek.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a piac majd a járványveszély elhárulta után alakítja ki az új árakat. Lehet, hogy rossz lóra tesz, aki tulajdonosként a kivárásra játszik. Elképzelhető 20-30 százalékos általános árcsökkenés is, de nem tudni, hogy mikor. Az nagyon valószínű, hogy az elmúlt évek árnövelő, pozitív időszakának vége, 2-3 negatív évre kell számítani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ingatlanpiac
2020. április 21. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta