„Klubrádió
Esti gyors

A Medgyessy-kormány pénzügyminisztere szerint több bértámogatás kell

21/04/2020 15:44

| Szerző: Klubrádió

László Csaba volt pénzügyminiszter szerint a kormány próbálja takarékosan, relatíve olcsón megúszni a válságkezelést, de az eddig bejelentett bértámogatás és hitel bizonyos ágazatokban nem lesz elég. Akinek nullára csökkent a bevétele, az ugyanis nem tud hitelt felvenni és az alkalmazottait se tudja fizetni. A Medgyessy-kormány minisztere arról is beszélt, hogy a gazdaság nem lesz ugyanolyan a járvány után, mint előtte.

2020. április 20. Esti gyors-részlet (2020.04.20. László Csaba)
09:40
00:00

A miniszterelnök a Mária rádióban azt mondta, hogy jövő ilyenkorra olyan lesz a gazdaság, mint két hónappal ezelőtt. László Csaba volt pénzügyminiszter szerint ugyanolyan már nem lesz, mint a járvány előtt, részben technológiai, részben életmódbeli okból. Azt nem gondolja, hogy ugyanannyit utaznak, ugyanolyan típusú szórakozást keresnek az emberek, ugyanúgy működnek majd a multinacionális cégek, az ellátási láncok. Nyilván nem egyik pillanatról a másikra változnak a dolgok, de 10-15 év múlva úgy fogunk visszatekinteni a koronavírus-járványra, hogy sok mindent megváltoztatott.

László Csaba jelezte, ugyan nem járványügyi szakember, de azt nem lehet tudni, hogy itt valóban minden visszaáll-e egyik pillanatról a másikra, vagy húzd meg-ereszd meg típusú helyzetre kell felkészülni, ami azt jelenti, hogy korlátozások belépnek, kilépnek, egyes szakmák elkezdenek működni, mások még nem. Úgy véli, a turizmusban, rendezvényszervezésben, fesztiváloknál sok idő kell, mire visszaáll a normál állapot. Kérdés, hogy az autókereslettel mi lesz, akarnak-e az emberek annyi autót (ingatlant, vagy akár tévét) venni, mint korábban. A munkanélküliséget, a költségvetést és az államadósságot se látjuk most, ahhoz, hogy megítéljük, mi lesz egy év múlva – mondta a közgazdász, aki 2002 és 2004 között vezette a pénzügyi tárcát.

Fontos, hogy az állam próbálja menteni a menthetőt, de amely ágazatokban nullára csökkent a vállalkozók bevétele, ott nem lehet segíteni hitelekkel vagy a munkaidő felének, háromnegyedek kifizetésével. Ott legfeljebb pénzt lehet adni, hogy ha 3-4-5 hónap múlva újra tud indulni a cég, akkor legyen miből. Ha nulla bevételük van, nemcsak a hitel nem segít, de nem tudják kitermelni az alkalmazottak bérét sem. László Csaba közölte: ebben további lépésekre lesz szükség. Az is látszik, hogy a kormány próbálja takarékosan, relatíve olcsón megúszni ezeket az intézkedéseket, tőlünk nyugatabbra (persze gazdagabb országok) sokkal nagyvonalúbban állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Lehet, hogy itt is erre lesz szükség, vagy több százezres munkanélküliség jöhet – tette hozzá.

A bértámogatás szerinte az egyik legfontosabb. A tíz nappal ezelőtt kijött rendelet elég bürokratikus, sokan nem tudnak vele élni, a hétfői javaslat ezen sokat javított, lazította a feltételeket. A 75 ezer forintos maximum, amely egy-egy alkalmazott bértámogatásához adható, van ahol elegendő lesz, hogy a víz fölött tartsák a fejüket, de máshol, ahol magasabbak a bérek, nem. László Csaba szerint ez az egyik legfontosabb és leghasznosabb intézkedés, mert nemcsak költségvetési kiadást jelent, hanem a keresletet is segít fenntartani, mert ha a kereslet csökken, akkor negatív spirál elindul el.

Hozzátette: minél inkább a munakerőpiacon tartják az embereket, a cégeknél, ahol most dolgoznak, annál nagyobb az esély arra, hogy gyorsan és hatékonyan tudják újra kezdeni a válság után. Ez a jól bevált alkalmazottakkal célszerű, nem úgy, ha most kis túlzással kirúgnak mindenkit, és 3-4-5 hónap múlva csak a régiek felét tudják újra fölvenni, mert elmentek más területekre, külföldre, és sok új alkalmazottat kell betanítani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2020. április 20., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János