„Klubrádió
Reggeli gyors

Dávid Ferenc: Csak szövegben megy a gazdaságélénkítés

17/04/2020 12:03

| Szerző: Klubrádió

A válság legnagyobb vesztesei a hazai kis- és középvállalkozások lesznek. A kormány különadóval sújtja a multikat, de azt a boltban a vásárlók fogják megfizetni.

2020. április 16. Reggeli gyors 20.04.16. Dávid Ferenc
08:24
00:00

Különadót vet ki a kormány a kiskereskedelmi láncokra, amely sávos lesz, 500 milliós árbevétel fölött kell fizetni. Az intézkedés hatásáról Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője beszélt a Reggeli gyorsban. Véleménye szerint ennek semmilyen gazdaságélénkítő hatása nem lesz. Egy nagyon célzottan bevezetett ágazati különadóról van szó. A felét be fogják fizetni a multinacionális nagy hálózatok, amelyek viszont nem nyelik le ezt a költséget. A boltokban a magyar vásárlók fogják megfizetni a kormány döntésének árát, mint ahogy történt ez a banki különadónál is.

A magyar tulajdonú kereskedelmi láncok megúszhatják a fizetései kötelezettséget, ám a válság igazi vesztesei a kis- és középvállalkozások lesznek – állítja Dávid Ferenc. Nagyon egyszerű a képlet: az államnak pénz kell. Az igaz, hogy az élelmiszerboltokban elég nagy a forgalom, de például a ruházati, vagy cipőkereskedelemre, a bútoriparra ez már nem igaz.

Kapkodó, ellentmondásos rendeleteket hoz a kormány. A nyilvánosságra kerülő információk is zavaróan különbözőek. Matolcsy György jegybankelnök 2 százalékos gazdasági növekedésről beszél erre az évre, Varga Mihály pénzügyminiszter 3 százalékos csökkenésről. A bértámogatást a munkáltatóknak pályázaton kell igényelniük, amelyek elbírálásnál állítólag fontos szempont a nemzetgazdasági érdek. De mi az? Az esztergályos, vagy a fodrász, vagy a pék munkája a fontosabb?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.04.16. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes