„Klubrádió
Reggeli gyors

Sok a konfliktus, maradjon a 65 felettiek vásárlási idősávja szombaton is?

31/03/2020 19:07

| Szerző: Klubrádió

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sok konfliktust szült szombaton, hogy 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak. Úgy véli, ezt a korlátozást csak a szombati napokra (tehát a hét többi napjára nem) érdemes lenne átgondolni vagy feloldani.

2020. március 30. Reggeli gyors / részlet, Vámos György (20.03.30.)
07:55
00:00

A legutóbbi, kijárási korlátozást tartalmazó kormányrendelet alapján bevásárlási idősávokat vezettek be, 9 és 12 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát.

Elmondta: igyekeztek ők is összegezni a tapasztalatokat. Nyilván döntő az egészségügyi helyzet, és kereskedők nem kifogásolják azt az elvet, hogy az idősebbek kapjanak egy biztonságos idősávot. De hogy ez miként legyen a hétvégén, arról már megoszlanak a vélemények, és együtt gondolkodásra kérik a kormányt. Ugyanis sok-sok család hozzászokott ahhoz, hogy szombat délelőtt megy el nagybevásárlást tartani, és ők most elgondolkodnak azon, hogy ha erre nincs lehetőségük, akkor jó-e ez a korlátozás.

Vámos György közölte: szerintük ezen módosítani kell – nem csorbítva az idősek védelmét –, hiszen széles kört érint. Erre több ötlet is van: arrébb lehet tolni, rövidíteni lehet az idősávot, és lehet azt is mondani, hogy szombaton vagy hétvégén ilyen korlátozás ne legyen, hiszen a 65 év felettiek jobban ráérnek hét közben vásárolni. Ezzel együtt hangsúlyozta, ez csak egy lehetőség, és az lenne a lényeg, hogy a 65 év felettiek egyáltalán ne menjenek vásárolni.

Jelezte: sok boltosnak az volt a tapasztalata, hogy nagyon kevesen mentek 9 és 12 óra között vásárolni. Alaposan meg kell fontolni ezt a helyzetet, mert olyan szabályt nem érdemes fenntartani, amely nem szolgálja a vásárlók többségének érdekét és a boltosokon sem segít. De első az idősek biztonsága, olyan kompromisszumot szeretnének kialakítani, amely nem veszélyezteti őket – tette hozzá. Náluk első helyen az áll az említett elképzelések közül, hogy csak szombat délelőtt ne legyen ilyen korlátozás, mert "rengeteg konfliktust szül" – mondta Vámos György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Sóki Tamás

Reggeli gyors
2020. március 30., hétfő 07:30
Műsorvezető: Szénási Sándor