„Klubrádió
Esti gyors

Sorra húzzák le a redőnyt a kis üzletek

28/03/2019 08:11

| Szerző: Klubrádió

Állami segítség, különböző kedvezmények nélkül a legkisebb településeken lévő boltok nem képesek fennmaradni, a lakosság egyszerűen tudja eltartani azokat.

2019. március 27. Esti gyors - részlet 19.03.27.Vámos György
05:55
00:00

Fogynak a kis boltok. Tizennégy év alatt harminc százalékkal csökkent a kistelepüléseken lévő élelmiszerboltok száma. 228 faluban nincs hol vásárolni, ahol pedig van erre lehetőség, ott minden drágább, mint a nagy kereskedelmi láncoknál. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára magyarázta el, hogy miért.

A rövid válasz az, hogy a piac kegyetlen. Kicsit hosszabban: a kistelepülések egyszerűen nem tudnak eltartani egy boltot, még a nálunk gazdagabb országokban sem, egyszerűen olyan csekély a forgalom.

 
Forrás: Flickr.com
 

Egy kicsi üzlet több szempontból is hátrányban van. Először az árubeszerzésnél, miután kevés terméket vesz, a gyártótól, forgalmazótól nem kap kedvezményt a tulajdonos, mert az általában mennyiséghez van kötve. Másodszor a szállításnál, hiszen kis tételnél az egységnyi termékre eső költség magasabb, mint nagy tételnél. Harmadszor a munkabérnél, ugyanis hiány van eladókból, de a kis tulajdonos nem tud annyit fizetni, mint egy nagy üzlet.

Vámos György szerint állami segítségre, járulék-kedvezményekre lenne szükség, már csak azért is, mert a falvak megtartó ereje azon is múlik, milyen ott az ellátás színvonala. A kamarák, kereskedelmi érdek-képviseletek régóta foglalkoznak a témával, javaslatokat készítenek és onnan kezdve a politikusokon múlik, hogy mit tesznek, vagy nem tesznek a falusi emberekért.

Kárpáti János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép 168 óra.hu.