„Klubrádió
Reggeli gyors

GKI: Kockázatos és optimista becslés a 3 százalékos visszaesés

16/04/2020 14:53

| Szerző: Klubrádió

A 3,1 százalékos gazdasági visszaesés, amelyet az IMF prognosztizál 2020-ban Magyarországra, azt feltételezi, hogy a második negyedév után lényegében visszaáll a gazdaság a korábbi növekedési pályájára, de ennek a valószínűsége egyre csökken – mondta Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese. Ezért ezt várni egyetlen forgatókönyvként szerinte „eléggé kockázatos és túlságosan optimistának tűnik”.

2020. április 16. Reggeli gyors / részlet, Karsai Gábor (20.04.16.)
06:46
00:00
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020–2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján Magyarországon 2020-ban 3,1 százalékos gazdasági visszaesés várható a koronavírus-járvány hatásai miatt. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint az IMF prognózisa a viszonylag optimisták közé tartozik, egyébként megegyezik a Pénzügyminisztérium előrejelzésével és a GKI egyik március végi forgatókönyvével is – a másik 7 százalékos visszaeséssel számol, attól függően, hogy milyen lesz a járvány lefutása.

Szerinte a 3,1 százalékos visszaesés azt feltételezi, hogy a második negyedév után lényegében visszaáll a gazdaság a korábbi növekedési pályájára, de ennek a valószínűsége egyre csökken, és csak ezt prognózisként meghatározni „eléggé kockázatos és túlságosan optimistának tűnik” most. Mellbevágónak nevezte, hogy az IMF az euróövezetre több mint 7 százalékos visszaesést jósol, Magyarországra a második legkisebbet az Európai Unión belül. Ez nem tűnik lehetetlennek, de furcsa, és az IMF nem fűzött magyarázatot ahhoz, hogy minek tulajdonítja a kedvezőbb magyarországi előrejelzést – tette hozzá.

Amikor a számításokat készítették, abból indultak ki, hogy az első két havi adatok kedvezőek voltak, aztán a második negyedév nyilvánvalóan jelentős visszaesést hoz, a turizmus és a szórakoztatóipar bevételei teljesen eltűnnek, a szállításban is komoly a csökkenés, az iparban is, de az építőiparban kevésbé. A harmadik-negyedik negyedév jelenti a nagy kérdést – mondta Karsai Gábor. Annyival tudnak többet azóta, hogy az építőipar aránylag jól viseli a válságot, sok cégnél a home office megoldást hozott, és a héten jelentette be több autóipari vállalat, hogy lassan és fokozatosan, de elkezdik a gyártást.

Ezek a pozitívumok, ugyanakkor nagy problémát jelent, hogy a munkanélküliség erősödőben van, illetve a foglalkoztatás csökken.  Most mérik fel, hogy a cégek milyen elbocsátásokat hajtottak végre és terveznek, még csak részeredményeik vannak, de azt már lehet tudni, hogy kereskedelmi és szolgáltatócégek 10 százalékánál volt elbocsátás, és körülbelül 2 (a szolgáltatásban 5) százaléknál 40 százalékos létszámcsökkentés volt. Még aggasztóbbnak nevezte, hogy ugyancsak 10 százalék azt mondja, a közeljövőben elbocsátásokat tervez, és hasonló arányban van, ahol nagymértékűeket is.

Ezért lenne nagyon fontos konkretizálnia a kormánynak a cégek, a foglalkoztatás védelme érdekében meghozott lépéseit – közölte Karsai Gábor. Most már az MGYOSZ-tól (Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége) a VOSZ-on (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) át a szakszervezetekig, sőt, talán a kamaráig is mindenki azt mondja, hogy a kormány lépései túl szűkre szabottak, túl bürokratikusak, nem terjednek ki megfelelően a cégekre. ezért nagyon nagy a veszélye annak, hogy a foglalkoztatásban jóval nagyobb csökkenés lesz, mint amire számítanak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020. április 16., csütörtök 06.45
Műsorvezető: Lampé Ágnes