„Klubrádió
Reggeli gyors

Patyomkin-nyugdíjemelés

20/04/2020 14:16

| Szerző: Klubrádió

Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy valaki megértse: a kormány bejelentett nyugdíjintézkedései nem oldják meg az alapvető gondokat.

2020. április 20. Reggeli gyors - részlet 20.04.20. Farkas András
07:53
00:00

Jól hangzik, hogy a következő négy évben fokozatosan visszaépül, majd állandósul a 13. havi nyugdíj. Az ember azt gondolhatná, hogy akkor 2021-be, már egy hetivel, aztán két hetivel több járandóságot kapna, és így tovább. Azonban, ha a számokat nézzük, azokból az derül ki, hogy nem 13. havi nyugdíjjal számol a kormány, hanem 53. hetivel, négy éven keresztül. Ez nem ugyanaz. Egy heti nyugdíj 70 milliárd forintot tesz ki a költségvetésben, a kormány által közölt szám 280 milliárd. Farkas András nyugdíjszakértő mondja –és más kollégái is rámutatnak-, akárhogy is osztunk-szorzunk, ez nem 13. havi nyugdíjat jelent. Bezavar a képbe, hogy a Pénzügyminisztérium megint más adatokat közölt.

Ez csak a nyugdíjkassza kiadási oldala. A bevételi oldalon, amelynek már köze van a járványveszélyhez, csökkentetik a szociális hozzájárulás mértékét a vállalkozásoknál, ami körülbelül másfél heti nyugdíj kiesését jelenti. Azt valahonnan pótolni kellene.

Farkas András azonban elmondta azt is, hogy ennél sokkal nagyobb gondok vannak a nyugdíjrendszerben. Felháborító aránytalanságok abban, hogy ki, melyik évben megy nyugdíjba. Miután a vírus okozta gazdasávi válság idén beütött, ez az aránytalanság meg fog nőni.

Szóba került, hogy a nők 40 éves munkaviszony alapján történő nyugdíjazásának követelményeit szigorítanák, sőt meg is kellene szüntetni ezt a lehetőséget. A szakértő szerint vissza kellene térni -nők és férfiak esetében egyaránt- a korhatár előtti nyugdíjazás engedélyezésére. Igaz, hogy az kevesebb járandóságot jelent, de sok ember esetében jó megoldás lenne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.04.20. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor