„Klubrádió
Reggeli gyors

Göd polgármestere a közlönyből tudta meg, hogy elveszik az ipari parkot

20/04/2020 15:39

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Közlönyből értesült Göd polgármestere, Balogh Csaba, hogy elveszik a várostól az ipari parkot, amely iparűzésiadó-bevételeik egyharmadát. Voltak egyeztetések a kormánnyal, de nem is vetődött fel ilyen drámai döntés. Vasárnap autós felvonulással tiltakoztak.

2020. április 20. Reggeli gyors-részlet (2020.04.20. Balogh Csaba-interjú)
07:34
00:00

Különleges gazdasági övezetté nyilvánította az ellenzéki vezetésű Gödöt a kormány, és ezzel a Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adót, a város bevételének harmadát a fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz irányította – írja a 24.hu. Balogh Csabát, Göd momentumos polgármesterét kérdeztük, aki először is elmondta: pénteken tudta meg, hogy ez lesz, amikor megjelent a Magyar Közlönyben. Voltak korábban egyeztetések a kormánynak bizonyos szervezeteivel, de nem is merült fel, hogy ilyen drámai döntést hoznának – tette hozzá.

Hangsúlyozta: először is több polgármesterrel egyeztetnek, és reméli, ha a tiltakozásukat kifejezik kellő erővel, akkor a kormány újragondolja, hogy szeretné-e ezt végigvinni. Balogh Csaba úgy fogalmazott: „nem biztos benne, hogy teljesen megalapozott volt ez a döntés”. Alkotmányellenességet is gyanít, mert az önkormányzatok megélhetését nem lehet elvenni, az önálló gazdálkodást biztosítani kell. Ráadásul minden lehetőséget elvesznek arra, hogy ráhatással legyenek az ipari bővítésre, a területre, amely a városuk 20 százalékát jelenti. Azt mondta: Göd az első igazán zöld város, ha valaki kifelé tart a 2-es főúton, és nem szeretnék elveszíteni a gödiek ezt a zöld jelleget egy gazdasági érdek miatt. A település vezetője bízik benne, hogy fideszes polgármesterek is látják ebben a fenyegetést, és melléjük állnak; ők párttól függetlenül bárkivel együtt tudnak működni.

Közölte: nyilatkozatot írnak alá helyi képviselőkkel, azóta mások is csatlakoztak hozzá, megkeresik Szijjártó Pétert. Azért őt, a külgazdasági és külügyminisztert, mert eddig is vele voltak kapcsolatban, és „nyitottságot mutatott”. De természetesen a hivatalos utakat is végigjárják – tette hozzá Balogh Csaba.

A lakók is kifejezik elégedetlenségüket: vasárnap tartottak egy spontán demonstrációt, autós felvonulást szerveztek az ipari terület körül, dudáltak, hogy megmutassák, ők is tudnak zajongani. A polgármester megköszönte mindenkinek, köztük Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy támogatásáról biztosította Gödöt. Mint mondta, annyira sokkoló volt ez a rendelet, hogy nem tudják, mi jöhet még.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Reggeli gyors
2020.04.20., hétfő 07:20
Műsorvezető: Szénási Sándor