„Klubrádió
Hetes Stúdió

Koronavírus, Brexit, Soros, einstand?

1/02/2020 12:10

| Szerző: Klubrádió

A Hetes Stúdióban a hét legfontosabb történéseiből válogatunk: mit kell tudni a koronavírus-járványról; tényleg eljött a brexit; Soros György globális oktatási hálózatot indít; és szó lesz a kormány terveiről az óvodák államosítását illetően. Tartsanak velünk délután 3-tól!

2020. február 01. Hetes Stúdió-részlet (2020.02.01.)
01:41
00:00
Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy koronavírus-járvány miatt globális egészségügyi vészhelyzetet léptet életbe. Mindent, amit a járványról, annak terjedéséről, következményekről, és a megelőzésről aktuálisan tudni lehet, azt Galavits Patrik foglalta össze.

Hosszú és viszontagságos folyamat után az Európai Parlament jóváhagyta a brexitet, így az Egyesült Királyság pénteken éjfélkor 47 év után kilépett az Európai Unióból. "A szavazás nem a brexit melletti vagy elleni szavazás volt, hanem egy rendezett brexitre voksolunk, a rendezetlen ellenében. Ha meg tudnánk állítani a brexitet a szavazással, én lennék az első, aki erre buzdítaná önöket" – ezt az Európai Parlament Brexit-ügyi megbízottja mondta. Pedig a neheze csak most jön. Erről Egedy Gergelyt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát kérdezzük.

Új egyetemi hálózat létrehozását jelentette be a davosi világgazdasági fórumon Soros György. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat nevű szervezet az oktatást és a kutatást kívánja integrálni a felsőoktatási intézmények között világszerte. Hogy mindez pontosan mit jelent és hogyan működhet, arról Liviu Mateit, a CEU rektorhelyettesét Csernyánszky Judit kérdezte.

Az 2019-es választások előtt már felmerült, hogy a kormány elvenné az ökormányzatoktól az óvodákat, de az ügy akkor elült. Most viszont újra felmerült. A tervről és annak várható következményeiről Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét kérdezzük.

A hét közéleti, politikai eseményeit pedig Bíró Mariannal, az Index újságírójával; Nagy Józseffel, a 24.hu újságírójával és Bolgár Györggyel beszéljük meg. (Ez a beszélgetés vasárnap délelőtt már a YouTube csatornánkon is elérhető lesz.)

Címlapi kép: Pixabay

Hetes Stúdió
2020. február 1. szombat 15:00
Szerkesztő: Bálint Judit
Műsorvezető: Lampé Ágnes