„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus – Nagy a csend

31/01/2020 01:20

| Szerző: Klubrádió

Keveset tudunk a kórokozóról, de még kevesebbet arról, hogy mit tesz a kormány, az egészségügy a járvány ellen, és mit tehet az ember, hogyan védekezhet.

2020. január 30. Esti gyors / részlet, Kökény Mihály (20.01.30.)
08:48
00:00

Potenciális világjárvány előtt állunk, és a kormány nagyon szűkszavú. Közben pániktól lehet tartani, rémhírek terjednek a világhálón, a gyógyszertárakban állítólag kevés a maszk, a témával foglalkozó honlap napokig nem frissül.

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint az nagyon kevés, hogy a higiénés szabályok betartására hívják fel a figyelmet. Folyamatos, korrekt tájékoztatásra lenne szükség, üzemeltetni kellene egy telefonvonalat, amelyen bárki felvilágosítást kaphatna. Tudatni kellene az emberekkel, hogy a betegség megelőzésére milyen eszközök vannak, mikor kellene orvoshoz fordulni. Tudni kellene arról is, hogy az egészségügyi szakszemélyzetet felkészítették-e egy gyorsan terjedő világjárványra. A jelek szerint egyébként nem.

koronavírus
 

Az ÁNTSZ-t feldarabolták, most az sem ismert, hogy a különböző szolgálatok, hatóságok között milyen a koordináció, működik-e valamilyen nemzetközi egyeztetés. Abból a néhány információmorzsából, amihez hozzá lehet jutni, arra lehet következtetni, hogy az egészségügy késésben van, no és a kormány is. Az ágazat pénz- és emberhiánnyal küzd, a dolgozók kimerültek. Ráadásul most van itt az influenza is, amikor ezek a hiányok még jobban előjönnek.

A volt miniszter nagyon fontosnak tartja, hogy minél több információt közöljenek az emberekkel, és mindkét oldal kerülje el a veszély átpolitizálását.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2020.01.30. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia