„Klubrádió
Reggeli gyors

A szülők se tudják, miért akarja ezt a kormány

29/01/2020 14:30

| Szerző: Klubrádió

Akinek a gyermeke betölti a 6. életévét augusztus 31-ig, és szeretné, hogy még egy évig óvodában maradjon, az január 31-ig (tehát péntekig) kérvényezheti. A Szülői Hang közösség úgy látja, onnantól alkotmányellenes állapot áll be. Egyébként a kritériumokat nem ismerhették meg, és az érintettek 98 százaléka elutasítja az egész procedúrát.

2020. január 29. Reggeli gyors / részlet, Miklós György (20.01.29.)
09:03
00:00

Még két napig kérhetik a szülők, hogy maradjon oviban a gyerek – Miklós Györgyöt, a Szülői Hang közösség képviselőjét kérdeztük, először is arról, hogy mi indokolhatta ezt a lépést a kormánytól. Ők is csak találgatni tudnak, igazán hihető indoklást nem kaptak.

Az biztos, hogy az Oktatási Hivatal (OH) az esetek többségében, 69 százalékban szakszolgálati felülvizsgálatot kért, tehát az erre kijelölt intézmény a postás szerepében van, nem tud saját hatáskörben dönteni. Ennek így nincs sok értelme, hiszen a szülők maguk is elmehettek volna a szakszolgálathoz, ha a törvény erre adna lehetőséget – tette hozzá. Attól tartanak, hogy az OH-ra azért lehetett szükség, hogy az aktuális óvodapedagógus- vagy tanárhiány alapján döntsön majd. Ráadásul semmilyen kritérium nem jelent meg a döntések hátteréről, lényegében önkényes döntésekről van szó. Az érintettek 98 százaléka elutasítja ezt a procedúrát.

Miklós György elmondta: akinek a gyermeke betölti a 6. életévét augusztus 31-ig, és szeretné, hogy még egy évig óvodában maradjon, az január 31-ig (tehát péntekig) kérvényezheti. Ha elmulasztja ezt a határidőt, utána már nem lesz rá lehetősége. Ők úgy látják, hogy alkotmányellenes állapot jön létre onnantól, hiszen ha mégis indokolt lenne a plusz egy év, adott esetben egy szakértő is kimondaná, hogy nem iskolaérett a gyerek, akkor se változna semmi, pedig csak áprilisban van a beiratkozás.

Mi lesz, ha bekényszerítik a gyereket az első osztályba? Folyamatos kudarcok érik, csökken az önbizalma, ami akár egész életére kihathat, és az osztálytársaknak is rossz lehet. Az iskolák jelentős részében nincs lehetőség arra, hogy a tanár differenciáltan oktasson, tehát ha több nem iskolaérett gyerek kerül be, az visszahúzza a többieket is – mondta Miklós György.

Jelezte, korábban ez az óvoda felelőssége volt és megbeszélhette a szülő az óvodapedagógussal, de most a kormány kivette az óvodák kezéből a döntést, így a szülő szerencséjén múlik, hogy egy adott óvodában mekkora segítséget kap. A kormány nem adott valódi tájékoztatást az iskolaérettség kritériumairól se, csak a bürokratikus részletekről. Egyébként online kérdőívet kell kitölteni, amelyet aztán ki kell nyomtatni és postai úton elküldeni, csatolva hozzá a mellékelt szakértői véleményeket, ha vannak.

Miklós György azt kérte minden érintett szülőtől, hogy ne a bürokratikus macerát nézze, hanem aki úgy érzi, hogy gyerekének szüksége van erre, használja ki a maradék két napot.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors
2020. január 29., szerda 07:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre