„Klubrádió
Reggeli gyors

Ezért küldik a gyereket hatévesen iskolába

15/01/2020 15:04

| Szerző: Klubrádió

Újabb ötlettel állt elő a kormány: az óvoda és az iskola közé beiktatnának egy iskola-előkészítő, más néven nulladik évet.

2020. január 15. Reggeli gyors - részlet 20.01.15. Ercse Kriszta
05:58
00:00

Tragédia ez a koncepció – jellemezte a helyzetet Ercse Kriszta oktatáskutató. Az óvodában még tudnak figyelni a gyermekekre, még fel tudják készíteni őket arra, hogy ne pusztuljanak bele az iskolába, már ha van elég óvodapedagógus. De nincs. Az óvónőhiány még nagyobb, mint a tanító-, tanárhiány. Ezért találhatták ki a nulladik évfolyamot, amit az óvoda és az iskola közé iktatnának be. Mindezt azután, hogy elrendelték a hatéves gyermekek kötelező beiskoláztatását.

Számos szakmai szervezet tiltakozott a döntéssorozat ellen, ezeket a kormány egyszerűen figyelmen kívül hagyta. „Megúszósan” viselkedik a hatalom. A választható nulladik évfolyamnak nincs semmi értelme, semmi haszna – mondják a szakemberek.

Ercse Kriszta oktatáskutató a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a gyermekek fejlődése ebben az életkorban teljesen egyedi. Akár két évnyi különbség is lehet közöttük. Az egyik hatéves még tarthat a négyéves szinten, a másik már arra is képes lehet, mint egy átlagos nyolcéves. A szocializáció, a verbális és motoros készségek nagy eltéréseket mutathatnak.

Hogy mégis mit művel a kormány és miért? Az oktatáskutató szerint a dermesztő szakemberhiányt próbálja leplezni. Nincs elég óvoda, nincs elég óvónő. Hiába mutogatnak a korfára, az nem magyarázat. Még az iskolaérettségi vizsgálatokra sincs elegendő kapacitás. A hatalom gondolkodásában sehol nincs a gyermek.

Ercse Kriszta szerint itt az ideje a szülői tiltakozásnak, akkor már késő lesz, amikor a gyermekeinken vesszük észre, hogy valamit elrontott a kormány.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.15. 06:00
Műsorvezető: Para Kovács Imre