„Klubrádió
Reggeli gyors

Kudarcra ítélve, már hatévesen

17/12/2019 15:07

| Szerző: Klubrádió

Többé nem a szülő és az óvodapedagógus dönti el, hogy egy gyerek hatévesen menjen-e iskolába, hanem a hivatal. Papírok alapján.

 

2019. december 17. Reggeli gyors - részlet 19.12.17. Verba Attiláné
10:26
00:00

Az a gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, szeptembertől iskolás lesz, és kész. Lehet kérni halasztást, de a kérelem elbírálása elég furcsa módon történik. Az Oktatási Hivatal honlapjára kell feltölteni papírokat, ezek alapján döntenek az óvodás további sorsáról. Egyébként a gyereket már 3 évesen is vizsgálják, ilyenkor a nyelvi képességeket nézik, aztán 5 évesen újra, amikor az íráshoz, olvasáshoz, számoláshoz szükséges képességeket mérik fel. A hivatalos álláspont szerint így lesz alapos az iskolaérettségről szóló döntés.

A Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke nem tartja jónak ezt az új eljárási rendet. Verba Attiláné szerint a gyerek fejlettségi állapotát nem papírokból lehet megállapítani, bármilyen bizottságot is állítanak fel. Az óvodapedagógus, aki 3 éven át naponta találkozik vele, na ő tudja, hogy a kicsi megérett-e az iskolára, vagy hiányoznak egyes részképességei. Akinek vannak elmaradásai, az jobb, ha még egy évig marad az óvodában, hogy később biztonsággal kezdhesse az iskolát. Ott ugyanis más a tempó, hisz haladni kell a tananyaggal, fel kell venni a ritmust. Érthetetlen, hogy ki, és milyen alapon bírálja felül az óvodapedagógus szakvéleményét.

Az új elbírási rend bevezetését azzal magyarázták, hogy a szülők visszaéltek az óvodáztatás lehetőségével. Verba Attiláné szerint ez nem volt jellemző. Negyven éves pályafutása alatt két esetben tapasztalta, hogy a szülők kényelmi okokból nem akarták még iskolába vinni a gyereküket, de őket is meg lehetett győzni. A szülők és az óvodapedagógusok is a gyerekek érdekeit nézik. Ha érett, hagy menjen, fejlődjön, szárnyaljon. Ha viszont nem, akkor ne menjen iskolába, mert eleve kudarcra lesz ítélve.

Az új rendelkezés félelmet váltott ki a szülőkben – mondja Verba Attiláné. Az óvónőknek pedig rengeteg plusz feladatot ad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2019.12.17. 06:00
Műsorvezető: Dési János