„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Vekerdy Tamás

9/10/2019 10:18

| Szerző: HVG/Klubrádió

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus. Az egyik legismertebb, a médiában legtöbbet szereplő, nevelési, oktatási ügyekben gyakran kérdezett magyar szakember távozott, aki nem csak a magyar alternatív oktatás alakulására, de általában a hazai pedagógiai szemléletre is nagy hatással volt. A gyerekpszichológus rendszeresen tartott telt házas előadásokat, közösségi média oldalait több mint százezer ember követte.

Szerdán hajnalban meghalt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus, író családja a hvg.hu-val.  A halálhírt Vekerdy Tamás hivatalos Facebook-oldalán is megerősítették.

Vekerdy 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte 1954–1958 között. Ezután a BTK pszichológia szakát is elvégezte 1962–1967 között. Mérei Ferenc és Nemes Lívia szemináriumaira 1971–1976 között járt.

Jogi tanulmányai után két évig házitanító volt, közben a Nemzeti Színház statisztájaként is dolgozott. 1959–től tíz éven át a Család és Iskola című lap külső, majd belső munkatársa volt, majd a hatvanas évek végétől néhány évig a Színház- és Filmművészeti Főiskola pszichológiát tanított. 1972-től a nyolcvanas évek elejéig IX. és a III. kerület Nevelési Tanácsadó pszichológusa volt, 1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársaként, 1990–től tudományos tanácsadójaként dolgozott, és 1998-ig a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén docensi állása is volt. 1998-tól a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatói posztját töltötte be.

 
Vekerdy Tamás
Forrás: Facebook
 

Vekerdy volt a Kádár-korszak végén, illetve a rendszerváltás környékén a magyarországi alternatív oktatás elindításának egyik főszereplője. 1987–1991 között Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében vett részt. 1991 óta a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője.

1990-től az iskolázás szabadsága Európai Fórumának közép-európai szóvivője, 1993–1997 között alelnöke volt. 1998-tól az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke. 1998-tól a Magyar Művelődési Társaság elnökségi tagja. 1991-től a budapesti magisztrátus tagja. 2018-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja.

Vekerdy az egyik legismertebb, a médiában legtöbbet szereplő, nevelési, oktatási ügyekben gyakran kérdezett magyar pszichológus volt. Személyisége nem csak a magyar alternatív oktatás alakulására, de általában a hazai pedagógiai szemléletre is nagy hatással volt. Rendszeresen tartott telt házas előadásokat a témában, legközelebb október 21-én Szabadság és korlátok – Mikor lépjek közbe, s mikor ne? címmel Budaörsön a Nyitott Akadémián találkozott volna közönségével.

Idén tavasszal azt mondta, egész életében a szabadságra törekedett. 84 évesen már nem tett mást, mint sétált, olvasott, és elment előadásokat tartani. „Ha megkérnek, mindenféléket csinálok, mintha még élnék, de ez csak a látszat. Miért kéne olyan sokáig itt maradni?” – mondta áprilisban.