„Klubrádió
Reggeli gyors

A gazdaság azért még nincs megmentve

21/04/2020 10:52

| Szerző: Klubrádió

Amelyik vállalkozás már lehúzta a rolót, azon persze nem segít, de összességében jónak értékelhető, amit a kormány tesz – mondják a gyáriparosok.

Nem voltak elégedettek a munkaadók a kormány korábbi gazdaságélénkítőnek nevezett csomagjával, valószínűleg ezért is kényszerült újabb lépésekre Orbán Viktor. Azokon a vállalkozásokon, amelyek már csődbe mentek, ellehetetlenültek, lehúzták a rolót, nyilvánvalóan nem segít semmilyen csomag, a gazdaság megmentéséről nem lehet beszélni, de a hétfőn bejelentett döntéseket a munkáltatók pozitívan értékelik. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Rolek Ferenc, a Munkáltatók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A turizmusban, vendéglátásban súlyos a helyzet, de a vállalkozók megpróbálják túlélni a válságot, például úgy, hogy házhoz szállítást vállalnak, ha már nem nyithatják ki az éttermet. A döntés, ami szerint a csökkentett munkaidőre is jár bértámogatás, segít a túlélésben, mint ahogy az is, hogy a kölcsönzött munkaerőt is bevették a támogatotti körbe. Nagyobb lett a vállalkozók szabadsága, enyhültek a jogi feltételek, ami szintén ösztönző erő.

A GKI 10 százalékos munkanélküliséget prognosztizál mindenféle gazdaságélénkítés ellenére. Rolek Ferenc szerint ez elképzelhető, de a helyzet napról-napra változik, nehéz most előrejelzést készíteni. A rugalmasság a fontos, az adott lehetőségekhez való alkalmazkodás, és a felek közötti egyeztetés. Az MGYOSZ alelnöke elmondta, hogy hetente tárgyalnak a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői. Keresik az éppen aktuális megoldásokat, de igazán persze mindenki azt várja, hogy vége legyen ennek az időszaknak.

Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors
2020. április 21. 06:00
Műsorvezető: Dési János