„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem látni, hogy mit akar a kormány

21/04/2020 13:56

| Szerző: Klubrádió

Jó lenne végre megtudni, hogy a világban alkalmazott két módszer közül melyiket választja a magyar vezetés a víruskrízis kezelésére. A gazdaság erre vár.

Nagyon sokba fog kerülni az időhúzás, a toporgás, a döntésképtelenség, az információk elhallgatása. A gazdaság szereplői arra várnak, hogy a kormány megmondja, hogyan is akarja kezelni a vírus okozta válságot, hogyan szeretné újraindítani az életet.

A világban alapvetően két megoldást alkalmaznak – mondta el Zsiday Viktor befektetési szakértő a Reggeli gyorsban. Az egyik, hogy 70-80 százalékban újraindítják a gazdaságot, de úgy, hogy rendkívüli módon figyelnek a lehetséges gócpontokra. Rengeteg embert tesztelnek, vizsgálnak, szakembereket képeznek, és persze a találkozási lehetőségeket továbbra is korlátozzák, illetve megfelelő kereteken belül tartják, hogy a vírus ne terjedjen. Ez beruházást igényel, képzést, aminek egyelőre semmi jele nem látszik itthon. Azok a multinacionális cégek, amelyek lassacskán beindítják a termelést, maguk tesztelik a dolgozóikat, látván, hogy Orbán Viktor kormánya erre nem képes, vagy nem hajlandó. A másik megoldás a svéd modell, az úgynevezett nyájimmunitás felhasználása. Igyekeznek elkülöníteni az időseket, betegeket, egyébként pedig hadd fusson át az embereken a járvány. 

A magyar kormány kommunikációja erre is, meg arra is utal. Az egyik szerint a kormányfő napra pontosan megmondja, hogy mikor tetőzik a járvány, a másik szerint leköt a leendő betegek számára 36 ezer kórházi ágyat, ami egyébként a vírus elszabadulásánál még kevés is lenne.

Zsiday Viktor szerint a korrekt információk hiánya, a késlekedés csak növeli a kárt, aminek most még legfeljebb a nagyságrendjét lehet megbecsülni. Több ezer milliárd forint lesz. És akkor még csak az a gazdasági kárról beszéltünk.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.04.21. 06:00
Műsorvezető: Dési János