„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakszervezet: A munkavállalókat kellene közvetlenül támogatni

23/04/2020 15:57

| Szerző: Klubrádió

Nem a munkaidőkeret meghosszabbítása a megoldás, és nem is az, hogy nagyon nehezen teljesíthető feltételek mellett lehessen állami támogatáshoz jutni – mondta a kormány gazdasági mentőcsomagjáról Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke. Szerinte a munkavállalókat közvetlenül kellene támogatni.

2020. április 23. Reggeli gyors / részlet, Székely Tamás (20.04.23.)
06:03
00:00

Mennyire működik a kormány gazdasági mentőcsomagja? – erről kérdeztük Székely Tamást, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnökét. Ugyanis azt látni, hogy sok embert küldenek el a multicégek is, több 100 fős leépítést hajtott végre a Continental és a Hankook, összesen pedig több tízezer embert már küldtek el.

Székely Tamás szerint a fő gond, hogy továbbra is olyan feltételek mellett működik a kormány akcióterve, amelyek elsősorban a nagy cégeknek kedveznek. A nemzetközi példákat figyelmen kívül hagyja a kormányzat, pedig sokkal hatékonyabb az a megoldás, ahol a munkavállalókat támogatják közvetlenül. Fogalma sincs, miért nem ezt veszik át. A VDSZ szerint valamilyen sávos rendszerben kellene támogatni a munkavállalókat.

Hangsúlyozta: azoknál a cégeknél, ahol nagyobb a munkahely elvesztésének veszélye, sokkal hatékonyabb közreműködésre van szükség. Nem a munkaidőkeret meghosszabbítása a megoldás, és nem is az, hogy nagyon nehezen teljesíthető feltételek mellett lehessen állami támogatáshoz jutni.

Biztató, hogy a Suzukinál újraindul a termelés, ezért lenne fontos, hogy az állam minél gyorsabban olyan támogatásokat adjon a vállalkozásoknak, ami áthidalja azt az időszakot, amíg jelentősen csökken a termelés – közölte Székely Tamás. De azokról a cégekről is gondoskodnia kellene az államnak (a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel együttműködve), ahol a termelési egységek vagy üzletek már hetek óta zárva vannak – tette hozzá.

Ráadásul aki elveszíti az állását és elmegy a kormányhivatalba, „borzalmas tortúrán” megy át – mondta. Ez azt jelenti, hogy aki álláskeresési támogatást igényel, az csak időpontra mehet, sokat kell várnia, hosszú idő után jut a pénzéhez, ami feszültségeket okoz.

Sajtótájékoztató a Hankook-sztrájkról
 
Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke (b) és Szabó Gábor, a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének titkára a Hankooknál folyó sztrájkról és más magyarországi bértárgyalásokról tartott sajtótájékoztatón a VDSZ székházában 2019. március 14-én. MTI/Szigetváry Zsolt
 


A kormány több ponton módosította a munkahelyek megőrzésére kitalált programját. Az április 21-én megjelent rendelet alapján kiterjesztik a programot, és sok helyen egyszerűsödik az igénylés menete, valamint csökkentik a cégekre háruló költségeket is.

Az Index elemzése szerint az egyik fontos változás, hogy ezentúl a távmunkában, otthonról dolgozókra, illetve a kölcsönzött munkaerőre is kérhető a bértámogatás. Kikerült a rendeletből egy rész, amely szerint a rövidített munkaidővel együtt járó egyéni fejlesztési időt bele kell írni a munkaszerződésbe. Ezzel a nagyobb, több száz vagy ezer embert foglalkoztató cégek jelentős adminisztratív teher alól mentesültek. Ráadásul a rendelet szövegéből úgy tűnik, hogy az egy emberre igénylehető támogatás maximum értéke 75 ezer forintról 112 ezer forintra emelkedhet. 

A portál összefoglalója szerint így is maradtak kérdések a rendelettel kapcsolatban: egyrészt nem világos, mi lesz azoknak a sorsa, akiknek az eredeti munkaideje pont 50 százalékkal csökkent. És a módosítás sem érinti az eredeti rendelet egyik legtöbbet idézett, legfurcsább részét: a támogatást kérő cégnek igazolnia kell, hogy nemzetbiztonsági érdek a munkahelyeik megtartása. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors
2020. április 23., csütörtök 07.40
Műsorvezető: Lampé Ágnes