„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bod Péter Ákos a tanulásról és a kibontakozó társadalmi katasztrófáról

16/04/2020 21:07

| Szerző: Bolgár György

A 70-es évek olajválsága, a 90-es évek rendszerváltása, a 2008-as gazdasági válság. Ezekből a tapasztalatokból kellene kiindulni a mostani válság sikeres kezeléséhez.

2020. április 16. Megbeszéljük - részlet 20.04.16. Bod Péter Ákos
11:59
00:00

A rendszerváltás idején mintegy 20 százalékkal esett vissza GDP. Másfél millió ember veszítette el a munkahelyét. Komplett iparágak szűntek meg, mint például a kohászat A tanulság az volt mindebből, hogy az embereket meg kell tartani, kell, hogy legyen erre elég pénz. A 2008-as válság idején a visszaesés 7 százalékos volt, most körülbelül 10 százalékra lehet számítani. Ám a sérülékeny rétegeket most is meg kellene óvni. „Magyarországon gazdasági válság és társadalmi katasztrófa van kibontakozóban” – fogalmaz 15 közgazdász, bírálva az Orbán-kormány gazdaságmentőnek nevezett programját.

Ismételten: az embereket meg kell tartani. Ezt ajánlja az aláírók egyike, Bod Péter Ákos közgazdász, egykori gazdasági miniszter, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, aki tényleg válságos időkben volt kénytelen foglalkozni az ország gazdaságával. Véleménye szerint most azért vagyunk jobb helyzetben, mert az Európai Unió tagjai vagyunk. Felhozta Görögország példáját, amelyet a közösség mentett meg.

Az EU-ban most is számos példa van a sikeres válságkezelésre, pedig ott is hetek alatt omlott össze a gazdaság egy része. Ilyen példa a németeké. De ha szétnézünk a világban, több mint száz ország hoz hatékony intézkedéseket. Legalább néhány hónapra előre kellene gondolkodni, és figyelni a jó gyakorlatokat – véli Bod Péter Ákos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Megbeszéljük
2020.04.16. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György