„Köszönjük,
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Inkább zavarba hozza a maszkulin embereket, ha otthonról kell dolgozniuk

5/05/2020 11:21

| Szerző: Klubrádió

A járvány terjedésével életbe lépett korlátozások miatt az emberek egyre feszültebbek, egy nemrég végzett kutatás szerint a férfiak és a maszkulin vonásokkal rendelkező nők az átlagosnál nehezebben tűrik a karantén ideje alatti otthoni munkavégzést. Erről beszélt Máté Barbara, válságmenedzsment konzulens.

2020. április 29. Vesztegzár/ részlet, Máté Barbara (20.04.29.)
11:23
00:00

 
 
Forrás: Pixabay
 

Ma Magyarországon a férfiak többsége általában még mindig nem beszél saját problémáiról, gond esetén nem hajlik, hanem törik. Patriarchális társadalmunkban hajlamosabbak feszültebbé válni egy olyan helyzetben, mint a karantén, ahol elveszítik a számukra fontos kontrollt, azaz nem töltenek be irányító szerepet a saját sorsukat érintő fontos kérdésekben – mondta Máté Barbara.

Ebből a szempontból valójában nem nemek szerint teszünk különbséget, hanem maszkulin vagy feminin személyiségtípusok alapján. Ha egy nőnél a maszkulin viselkedés dominál, akkor a férfiakhoz hasonlóan, ő sem fog tudni a kontrollvesztett helyzetekben megnyílni, panaszkodni vagy segítséget kérni. – tette hozzá a tanácsadó.

Probléma, hogy az online munkavégzéssel a kommunikáció elveszíti természetes jegyeit, és ezáltal azok a személyek, akik addig kapcsolódni tudtak egymáshoz, hiába nézik egymás arcát a képernyőn, nem élnek át valódi kontaktust.

A maszkulin személyiségek nehezebben nyílnak meg mások felé, és amikor home office-ban dolgoznak, esetleg webkamerát használnak, úgy érzik, hogy sérül személyes életterük intimitása. Az introvertált emberek otthonukat, saját életterüket magánügynek tekintik, oda nem szívesen engednek be másokat, kelletlenül kommunikálnak onnan.

Maszkulin sajátosság, hogy az ilyen típusú emberek különböző szerepekhez kapcsolják magukat. Vannak, olyanok, akik félnek, nem bíznak abban, hogy később kollégáik nem beszélik ki, ellenben kritizálják majd őket, akár személyes életterük miatt. Általában ezek a személyiségek azok, akik szeretnek a fal elé ülni, a kamerán keresztül is csak a legszükségesebb információt mutatják magukból és otthonukból.

Attól is tartanak, hogy saját környezetükben önkéntelenül elengedik magukat, más szófordulatot használnak, máshogyan formálnak vélemény, mint amikor öltönyben beszélnek. Ez kiszolgáltatottság érzetét okozza számukra, emiatt aztán még feszültebbé válnak – tette hozzá Máté Barbara.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú
2020. április 29., szerda 20:00
riporter: Bódy Gergő