„Klubrádió
Megbeszéljük...

Péterfy-Novák Éva: Fejétől bűzlik a hal, és a „fejek” ott ülnek a parlamentben

17/12/2019 17:48

| Szerző: Klubrádió

Péterfy-Novák Éva író szerint az Isztambuli Egyezmény ratifikálása nagy segítség lenne sok területen a rendőrségtől a gyerekvédelemig, de ezt a férfiközpontú kormány nem lépi meg. Viszontválasz Varga Juditnak.

2019. december 17. Megbeszéljük / részlet, Péterfy-Novák Éva (19.12.17.)
15:05
00:00

Péterfy-Novák Éva író a győri kettős gyerekgyilkosság után nyílt levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszternek, amelyben azt kérte, adjon magyarázatot arra, ki a felelős a családirtásért. Győrben szombat éjszaka egy, korábban éppen a felesége ellen gyilkosságot megkísérlő férfi megfojtotta két gyermekét. Ezután kiment a folyosóra, bezárkózott a vizesblokkba és ott végzett magával.

Péterfy-Novák Éva feltette a kérdést Varga Juditnak: miért nem ratifikálták az isztambuli egyezményt, és az igazságügyi miniszter erre azt válaszolta, hogy „alantas politikai haszonszerzésre” fordítja a gyerekek tragikus halálát. Az írónő a Megbeszéljükben azt mondta: szándékosan írt olyan stílusú levelet, amilyet, mert a hagyományos kommunikációval semmire nem ment volna, és úgy gondolja, a levél tiszteletlensége váltotta ki egyáltalán a választ.

Többször is hangsúlyozta: fejétől bűzlik a hal, a „fejek” ott ülnek a parlamentben, évek óta nem ratifikálják az Isztambuli Egyezményt. Pedig az nagy segítséget jelentene a rendőröknek, a bíróknak, az orvosoknak, a tanároknak, óvónőknek, családsegítőknek, mert akár még az alaptalanul vádaskodókat is könnyebb lenne kiszűrni. Levelében idézte az egyezmény 31. cikkelyét, amely szerint a szülői felügyelet gyakorlása nem veszélyeztetheti az áldozat és a gyerekek biztonságát. Varga Judit válaszában azt írta, hogy ehhez hasonló passzus megtalálható a magyar jogrendszerben.

Az írónő szerint az Isztambuli Egyezménynek megfelelő szabályokat elvileg meghozzák, de nincs mögöttük tapasztalat és kipróbált tudás. Példaként említette, hogy egyre több a menedékház; ezzel kapcsolatban egy konferencián feltette a kérdést, hogy mennyivel lett kevesebb a halálos áldozatok száma (52-53 nő hal meg családon belüli erőszakban évente), amire azt válaszolták: hát, nem lett kevesebb.

Péterfy-Novák Éva szerint patriarchális az országvezetés, férfiközpontú a kormány, és nem hajlandóak tudomásul venni, hogy milyen sűrűn bántalmazzák a nőket; nagyon gyakran előfordul, hogy „elesnek a vak komondorban”, azok is, akik Varga István volt fideszes országgyűlési képviselőt idézve 4-5 gyereket szülnek, mégis „van idejük” bántalmazást elszenvedni. Szerinte Varga Juditnak nőként, anyaként foggal-körömmel kellene harcolnia azért, hogy fogadják el az isztambuli egyezményt.

Varga azt írta válaszában: átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezi a felelősség tisztázásáért, hogy egyértelműen kiderüljön, a konkrét tragikus esetben mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja. Péterfy-Novák Éva szerint nem azokon a szakembereken kell elverni a port, akik engedélyezték a láthatást, mert nincs megfelelő képzés. Meg is köszönte egyébként a miniszternek a kivizsgálást, amit vehet gesztusnak is, de hát nem ez lenne a minimum? - tette fel a kérdést az írónő.

 
Péterfy-Novák Éva (Facebook)
 
 


Bármelyik területen el lehet képzelni, hogy valódi, hozzáértő, szakmailag felkészült emberekkel egyeztetnek? - kérdezte Péterfy-Novák Éva. Aki Reméli, hogy egyszer eljön az a pillanat Varga Judit vagy Novák Katalin családügyi államtitkár életében, amikor eldöntik, hogy leülnek a NANE és a Patent Egyesület képviselőivel ezekről a témákról beszélni.

A tragédia előzményei közé tartozik, hogy a gyerekgyilkos férfi 2016-ban kalapáccsal és papírvágó késsel támadt feleségére, aki korábban többször félrelépett. A nő életveszélyesen megsérült, a férjet öt évre ítélték gyilkossági kísérlet és három kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt. Egy bírói döntés miatt különválasztották a gyilkossági kísérlet ügyét és annak vizsgálatát, hogy a férfi alkalmas-e családi életre. Három év börtön után, jó magaviselettel szabadult szeptemberben. Az ügyészség azt akarta elérni, hogy  a férfinak ne lehessenek a gyerekekkel kapcsolatos jogai, de a törvényszék közleménye szerint a nő a férfi oldalán csatlakozott be a perbe, és "kérte", hogy ne szüntessék meg felügyeleti jogait. Időközben kimondták a válást.

A 35 éves férfi munkába állt, és egy helyi villamossági cégtől kapott szolgálati lakásban múlt pénteken először fogadhatta a gyerekeket. Az anya vasárnap délután ért Győrbe, és mivel nem tudott bejutni, hívta a rendőröket. Az ajtó betörése után megtalálták a 13 és 10 éves halott gyermekeket, a legkisebb, 6 éves kislány nem szenvedett fizikai sérülést. A férfi a mosdóban felakasztotta magát.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Megbeszéljük...
2019. december 17., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György