„Klubrádió
Reggeli gyors

Törvény van, csak nem alkalmazzák

26/08/2019 12:21

| Szerző: Klubrádió

Családi tragédiát előzhetett volna meg a rendőrség, ha az ügyeletes komolyan vesz egy állampolgári bejelentést. Az eset sajnos nem egyedi.

2019. augusztus 26. Reggeli gyors - részlet 19.08.26. Spronz Júlia
08:47
00:00

Belső vizsgálatot tartottak a rendőrségen, feltehetően a budai családgyilkosság miatt. Egy nő jelezte a segélyhívón, hogy korábban furcsa zajokat, sikoltozást hallott a szomszédból és azóta nem látta a családot. A Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese úgy döntött, hogy az eset nem érdemel különösebb figyelmet. Aztán egy másik bejelentés nyomán mégis kimentek a járőrök, akik három holttestet találtak a lakásban. Valószínűleg az apa végzett a gyerekkel, majd a feleségével, végül magával.

Spronz Júlia, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviselője szerint az eset nem példa nélküli, sőt jellemző. Főleg az elmúlt öt évben visszajött a rendőrségnél az a korábban már elfeledett szemlélet, hogy amíg nem folyik vér, addig nem megyünk ki. Ám nem csak a rendőrség, hanem az egész intézményrendszer impotens, a civil szervezeteket pedig erről a területről is kiszorították. Pedig ezek voltak azok, amelyek szisztematikus képzéseket tudtak tartani főleg nőknek, hogy a családon belüli erőszakot hogyan lehet megfékezni.

A törvényekkel, a jogi háttérrel nincs baj Spronz Júlia szerint, a rendőröknek pontos protokolljuk van ilyen esetekre, csak nem tartják be. Sőt nem is ismerik. Az egyre többször előforduló haláleseteket például az ideiglenes megelőző távoltartással meg lehetne előzni, de ezt szinte soha nem rendelik el. A rendőrök inkább a panasztevőt fenyegetik meg azzal, hogy ellene indítanak eljárást, ha fölöslegesen hívja a hatóságot. A vége az, hogy egyre kevesebben mernek segítséget kérni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán.

Reggeli gyors
2019.08.26. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor