„Klubrádió
Reggeli gyors

Már minden korábbinál brutálisabbak voltak

2/08/2019 12:01

| Szerző: Klubrádió

A romák elleni gyilkosságsorozat utolsó támadását éppen 10 évvel ezelőtt követték el. Mi van most a hozzátartozókkal?

2019. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet 19.08.02. Gulyás József
08:43
00:00

A kislétai támadás előtt a tettesek azt a módszert követték, hogy kívülről felgyújtották egy-egy roma család házát, aztán amikor szerencsétlenek kirohantak, akkor viszonylag távolról megpróbálták levadászni őket. Utolsó alkalommal már be is mentek a házba, közvetlen közelről gyilkoltak. Kislétán az anya meghalt, Tímea, aki még 13 éves sem volt, életveszélyesen sérült meg, de túlélte.

Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság egykori SZDSZ-es tagja ma is állítja, ha a a rendőrség és a különböző szolgálatok tisztességesen dolgoznak, együttműködnek, akkor ez a gyilkosság, sőt talán már az előző is elkerülhető lett volna.

Az életben maradtak sem a szociális ellátórendszertől, sem más intézményektől nem kaptak megfelelő mentális, szakmailag korrekt segítséget. Az első időben még csak-csak, de aztán semmit. Így járt Tímea is. A tágabb család nem tudta pótolni az édesanyját. Bár befejezett egy szakiskolát, érettségire is készül, néhány hónapos gyermekét neveli, meglehetősen nehéz körülmények között.

Egy áldozatsegítő csoport próbálja támogatni ős is, mint ahogy más hozzátartozókat is. Ez ugyan egy zárt csoport, de külső támogatást is elfogadnak. Néhány ezer forint is jól jön – mondja Gulyás József. Persze ők nincsenek fizikai közelségben, az kellene, hogy az érintettek lakhelyétől nem túl távolt legyenek szociális munkások, családsegítők, megfelelően képzett szakemberek, akik rendszeresen tudnának figyelni rájuk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.02. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert