„Klubrádió
Reggeli gyors

Még nyolcan év, és a nőket is rendesen megfizetik

6/03/2020 19:14

| Szerző: Klubrádió

Új akciót indított az Amnesty International, hogy ugyanazért a munkáért végre a nők is ugyanazt a bért kapják, mint a férfiak. A kampányhoz már több cég és önkormányzat is csatlakozott. Közzéteszik, náluk hogyan áll az egyenlőségért vívott küzdelem, vagy ha az még nem kezdődött meg, hogyan akarnak belevágni.

2020. március 06. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Demeter Áron a béregyenlőségről (20.03.06.)
04:36
00:00

Egy lépéssel közelebb – ezzel a címmel indít kampányt a nemek közötti béregyenlőségért az Amnesty International. Első körben az a céljuk, hogy nyilvánossá váljanak a nemek szerinti béradatok, és hogy legyen egy honlap, ahol tájékozódni lehet a kérdésben. Nagy-Britanniában már van ilyen, és hatékonyan működik – mondta Demeter Áron, az AI munkatársa.

 
 Forrás: Clker-Free-Vector-Images/Pixabay
 

Abban bíznak, az átláthatóság hozzájárul ahhoz, hogy bezáruljon a nemek közti bérolló. Magyarországnak is gyorsítania kellene, mert egyes kutatások szerint, ha a mostani tempóban halad, itthon csak 2100-ra lesznek azonosak a hasonló posztokon dolgozó nők és férfiak bérei – tette hozzá az emberi jogi szakértő.

Sok cég és önkormányzat örömmel csatlakozott a kampányhoz., elsőre tőlük is azt kérték a szervezők, hogy egyértelmű, jól összehasonlítható, adatokat tegyenek elérhetővé. A cégeknek arra is lesz lehetőségük, hogy megmagyarázzák a bérkülönbségek okát, valamint elmondják, mit akarnak tenni ellene – mondta Demeter Áron, aki szerint az átláthatóság minden ilyen típusú munka előfeltétele, és Magyarország még ettől is nagyon messze van.

Ugyan az Amnestynél a nők és a férfiak közötti bérkülönbségekről még nincs kimutatás, de ígéretük szerint – főleg, hogy ők indították a kampányt – ott lesznek az első szervezetek között, akik az erre vonatkozó adatokat nyilvánosságra hozzák.

 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Demeter Áronnal a nemek közti bérkülönbségről
2020. március 06., péntek 07.20
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert