„Klubrádió
Reggeli gyors

Törvénytelen a tea a menekültnek?

6/03/2020 15:16

| Szerző: Klubrádió

A rászoruló menekülteket segítő civilek vegzálásáról szóló jelentést készített az Amnesty International. A friss tanulmányt a mostani leszboszi események különösen aktuálissá teszik. Miért veszélyes forró itallal kínálni a menekültet?

2020. március 06. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Demeter Áron a menekütlhelyzetről (20.03.06.)
06:39
00:00

A szervezettől Demeter Áron emberjogi szakértő beszélgetett a műsorvezetővel. A jelentés lényege, hogy sorra indítanak eljárásokat civilek ellen, akik rászoruló menekülteknek segítenek. A szakértő szerint volt olyan francia hegyi vezető, akinek az volt a bűne, hogy négy menedékkérőnek meleg teát és friss pokrócot adott. De büntetés fenyegetett egy lelkészt is Svájcban a segítségnyújtása miatt.

„Ha nagyjából annyi energiát fordítanának az európai uniós országok, hogy érdemben kezeljék a problémát mint amennyi energiát fordítanak arra, hogy azokat zaklassák, akik egyébként embereket segítenek, akkor sokkal előrébb tartanánk.”- tette hozzá Demeter Áron.

Illegális bevándorlás - Elérte a migránsmenet a magyar hat?
 
 A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult menekülők a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd
 
 

A jelentés szerint a hatóságok jellemzően illegális határátlépés segítésével vádolják azokat a magánszemélyeket és civil szervezeteket, amelyek humanitárius segítséget nyújtanak, vagy más módon támogatják a rászorulókat.

A jelentés most azért is tanulságos mert a Leszboszon dolgozó civil szervezetek sorra hagyják el a szigetet a fasiszta szélsőjobboldali támadások miatt. „Most még intenzívebb a káosz és a rendőrség is egyre kevésbé tud úrrá lenni az ottani állapotokon.”- jegyezte meg Demeter Áron.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

A leszboszi állapotokról a 444.hu cikkében bővebben is olvashat.

Reggeli gyors/Interjú Demeter Áronnal
2020. március 06., péntek 07.15
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert