„Klubrádió
Megbeszéljük...

Menekültválság – Meg kell osztani a terheket!

4/03/2020 18:02

| Szerző: Bolgár György

Törökország és Görögország erején felül teljesít a menekülők befogadásában, ellátásában, az Európai Uniónak szolidárisnak, együttműködőnek kell lennie. Ez az ENSZ álláspontja.

2020. március 04. Megbeszéljük - részlet 20.03.04. Simon Ernő
13:16
00:00

Egymásnak ellentmondó adatok érkeznek, lehetetlen megmondani, hogy hányan jutnak át a török-görög határon. A szárazföldi szakaszt szinte teljesen lezárták, ott minimális lehet az illegális forgalom, a szigetekre becslések szerint március első 3 napjában mintegy 1600-an érkezhettek. Ez a szám hetekkel ezelőtt 100-110 lehetett naponta. Azt azért tudni kell, hogy Törökországban majdnem 4 millió menekült tartózkodik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelen van a térségben, a határ mindkét oldalán, a szigeteken is. Simon Ernő, a szervezet magyarországi szóvivője azt tartotta a legfontosabbnak elmondani, hogy az emberek Afganisztánból, Szíriából, Irakból menekülnek a háborúk elől, az életük volt veszélyben otthon. Ezért arra kérték a török és a görög felet is, hogy csökkentsék a feszültséget, ne alkalmazzanak erőszakot, ne vessenek be a feltétlenül szükségesnél nagyobb erőt. Természetesen minden országnak joga az oda belépőket ellenőrizni, sőt kötelessége is, de indokolatlan szankciókkal sújtani őket nem lenne szabad.

2015 óta sokat változott a helyzet. Az akkori menekültválságról a világnak keserű tapasztalatai vannak, nyilvánvalóan nem akarja senki, hogy megismétlődjék. Simon Ernő szerint apró lépésekre van szükség. Törökország és Görögország is erején felül teljesít, a terheket tehát meg kell osztani, az Európai Uniónak szolidárisnak, együttműködőnek kell lennie. Tárgyalnia kell Törökországgal, hogy ne induljon el ellenőrizetlenül a menekültfolyam. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy közben Szíriában kialakulóban van egy újabb humanitárius válság, már egymillió embernek kellett elhagynia lakóhelyét a harcok miatt. Ott kellene mihamarabb békét teremteni.

A Menekültügyi Főbiztosság közben a török-görög határon tevékenykedik, Simon Ernő elmondta, hogy a készleteket feltöltötték, a napi igényeket ki tudják elégíteni, gondoskodnak az emberekről, hiszen ott éjszakánként még nulla fok körül van a hőmérséklet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Megbeszéljük
2020.03.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György