„Klubrádió
Reggeli gyors

Menekültválság – Erdogan nem a több pénzre hajt

3/03/2020 16:48

| Szerző: Klubrádió

Törökország a délkeleti határon belebonyolódott egy háborúba, északnyugaton a menekülők áradatával kell foglalkoznia. Vajon tényleg nem bírja már tartani őket?

2020. március 03. Reggeli gyors - részlet 20.03.03. Tarik Demirkan
10:22
00:00

Két válság kapcsolódik szorosan össze Erdogan fejében: a szíriai háború és a menekültkonfliktus. Utóbbiban legutóbb azt lépte meg, hogy már nem tartja vissza annyira a menekülteket, százezer, vagy akár milliószámra engedheti el őket Európa felé. Kézenfekvő lenne a magyarázat, hogy ezzel pénzt akar kizsarolni az Európai Uniótól. Ám ez nem ilyen egyszerű – mutatott rá Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője.

Ankara számára most nem a pénz a legfontosabb. Sokkal lényegesebb a közel-keleti rendezés. A törökök nehéz helyzetben vannak Szíriában, nem állnak jól a dolgaik. Erdogan pengeélen táncol hosszabb távú, stratégiai kapcsolatait illetően is Oroszország és a NATO között. Szövetségesre van szüksége, ezért gyakorol nyomást az Európai Unióra. Arra is figyel, hogy a menekülteket ne Bulgária felé terelje, hisz Szófiára számíthat, hanem Görögország felé, amellyel hagyományosan rossz a viszonya. És azt sem szabad elfelejteni, hogy az elnök el akarja terelni az emberek figyelmét a szíriai sikertelenségről, és erre kiválóan megfelel a menekültek szabadulási akciója.

Egyszóval Tarik Demirkan véleménye szerint Erdogannak nem az a jó az egész helyzetben, hogy kinyitja a határokat, ráengedi a menekülteket Európára és így komoly költségtől szabadul meg. Az akarja, hogy végre induljon meg a közel-keleti rendezés, méghozzá az Európai Unió aktív részvételével.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

A témát érintettük a március 2-i Reggeli személyben, ahol Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő volt Szénási Sándor vendége. Idekattintva meghallgathatja azt a beszélgetést is.

Reggeli gyors
2020.03.03. 06.00
Műsorvezető: Dési János