„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gajda Péter: Nem politizált Erdogan felesége

7/11/2019 21:05

| Szerző: Klubrádió

A Budapestre látogató török elnök, Recep Tayyip Erdogan felesége egy kispesti óvodát látogatott meg, ahova több mint 10 millió forintot hozott – ezt a kispesti polgármester közölte Facebook-oldalán.

2019. november 07. Megbeszéljük (2019.11.07. Gajda Péter)
06:12
00:00

Budapestre jött a szíriai kurdok elleni brutális támadás miatt világszerte rengeteg kritikát kapó török elnök, Recep Tayyip Erdogan, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. Az ellenzék kifejezte tiltakozását a város több pontján, eközben Erdogan feleségét látta vendégül egy óvodában Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere.

Ha nem is volt kínos, de nem volt könnyű meghozni ezt a döntést – mondta a kerület vezetője műsorunkban, hozzátéve: Kispestnek régi testvérvárosi kapcsolata van egy isztambuli kerülettel, Pendikkel. Ő Emine Erdogan asszonyt fogadta, nem a férjét, és reméli, hogy ezt megértik azok a helyiek is, akik közös programokon vettek részt. Ezek nem politikai programok, hanem a fiatalokra, diákokra, kultúrára koncentrálnak – hangsúlyozta.

Erdogan felesége sem politizálni jött Kispestre, hanem abba az óvodába jött, ahol két éve indult el egy magyar-török mintaprogram, most az óvoda további fejlesztéséhez járult hozzá, játékokkal, eszközökkel, pénzzel, ezt az ember megköszöni. Nehéz azt mondani, hogy ne tessék a kispestieknek adni semmit, mert nem fogadjuk el – fogalmazott Gajda Péter.

 
Gajda Péter (b3) és Emine Erdogan (középen), a török elnök felesége egy kispesti óvodában (2019.11.07., Facebook)
 


Ebben az óvodában gyerekek török nyelvet tanulnak, a török kultúrával, hagyományokkal ismerkedhetnek, mindenki önkéntesen. Erről szól a testvérvárosi program is, amelynek részeként több száz gyermek utazhatott Törökországba. 2010-ben kötötték a megállapodást, azóta minden évben 30-50 diák vett részt ilyen utakon.

Nem voltak tüntetők, viszonylag gyors látogatás volt, talán egy órás lehetett. Emine Erdogan megtekintette az óvodát, átadta az ajándékokat, politikáról nem beszélgettek – közölte a kispesti polgármester.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Gajda Péter/Facebook

Megbeszéljük
2019.11.07. csütörtök 16.00
Műsorvezető: Bolgár György