„Klubrádió
Reggeli gyors

Lehet-e bérgyilkossághoz hasonlítani az abortuszt?

27/05/2019 16:17

| Szerző: Klubrádió

Ne egy ajtó becsapásának tekintsék Ferenc pápa művi vetélésről tett legutóbbi határozott kijelentését azok, akiket sért, hogy az egyházfő az abortuszt sarkosan bérgyilkosságnak minősíti. Azok, akik az abortusszal egyetértenek, próbáljanak elgondolkodni, vajon egy nyitott gondolkodású pápa miért mond ilyet, és állítsanak ellenérveket – mondta Gégény István, a Szemlélek blog alapító-szerkesztője. Az abortuszról rendszeresen közéleti vita folyik több országban. Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben vált ismét központi témává. Szégyenteljes tiltás vs. az élet védelme mindenek előtt.

2019. május 27. Reggeli gyors-részlet/Interjú Gégény Istvánnal
08:39
00:00

Önmagában az, hogy Ferenc pápa, az egyházfő az abortuszt egy múlt szombati beszédében a bérgyilkossághoz hasonlította, nagyon bántó, durva és sértő lehet sokaknak, de az egyébként a pápára nem jellemző kemény megfogalmazások megítéléséhez fontos ismerni a teljes beszédét, amely az Igen az életre című háromszáz fős konferencián hangzott el – mondta a Gégény István, a Szemlélek című blog alapító-szerkesztője.

Az internetes „értékmagazin” munkatársa szerint Ferenc pápa arra a problémára próbált nagyon határozottan reagálni, hogy ha egy nő magzatáról kiderül, hogy sérült lehet, vagy születése után hamarosan meghalhat, akkor az anyák, illetve a szülők többsége az abortálás mellett dönt. A pápa szerint azonban még ilyen szélsőséges helyzetben is, amikor nem tűnik életszerűnek vagy logikusnak végigvinni a várandósságot, és világra hozni egy potenciálisan beteg, vagy rövid időn belül meghaló újszülöttet, akkor is védelmezni kell a megszületendő életet. Az egyház álláspontja az, hogy aki ezt kioltja, az ugyanúgy gyilkosságot követ el, mint bármely más abortusz elkövetője. A katolikus tanítás szerint az élet a fogantatással kezdődik, és ugyanolyan jogok illetik meg, mint minden más személyt – hangsúlyozta Gégény István.

A blogszerző megjegyezte, Ferenc pápa nem először beszélt ilyen határozottan az abortuszról, 2018 októberében a mostaninál nagyobb helyszíni közönség előtt, a római Szent Péter téren mondott beszédében ugyanezt a hasonlatot használta.

 
 
Forrás: Pixabay
 

Bár bántóak lehetnek...

A Szemlélek szerkesztője szerint azok számára, akik valamiért az abortusz mellett döntenek – és nagyon sokan tesznek így – a mostani egyházfői kijelentések nem illeszkednek a pápáról a közvéleményben kialakult kedvező képbe, az empatikus, megértő és nyitott katolikus vezetőnek tartott Ferenc szavai bántóak lehetnek nekik. Ők azonban ne egy ajtó becsapásának tekintsék a pápa művi vetélésről tett kijelentéseit, hanem olvassák el a beszéde teljes szövegét, és próbáljanak elgondolkodni róla, vajon egy nyitott gondolkodású pápa miért mond ilyet, majd, ha szükségesnek érzik, állítsanak ellenérveket.

Beszédében az egyházfő a szélsőséges esetek közül megemlítette egy 15 éves Down-szindrómás gyereklány történetét, aki várandós lett, a szülei pedig bírósághoz fordultak, hogy engedélyeztessék az abortuszt. A bíró ragaszkodott hozzá, hogy a kislány is elmondja, mit gondolna egy ilyen döntésről, és elsőre azt a választ kapta a gyerektől, hogy ő is el akarja vetetni azt a valamit, amiről neki azt mondták, egy állat, ami meg fogja enni őt. Miután a bíró megmondta neki, hogy nem egy gonosz állat, hanem egy új emberi élet fejlődik benne, a kislány megváltoztatta a véleményét. Megszülte a gyereket, aki egészséges volt, majd felnőttként ügyvédként dolgozott, és mindig hálás volt édesanyja döntéséért.

Ferenc pápa beszélt egy másik, szintén nagyon sarkos, drámai helyzetről, amikor a Balkánon katonák apácákat erőszakoltak meg. A szüzességi fogadalmat tett szerzetesnők teherbe estek, de az akkori pápa. II. János Pál ebben az esetben is úgy döntött, hogy a várandós apácák szüljék meg gyermekeiket, és neveljék fel őket szeretetben, akkor is ha erőszakból fogantak, mert az élet mindennél előbbre való.

Gégény István szerint Ferenc pápa nyitott ugyan arra, hogy párbeszédet folytasson a másként gondolkodókkal, de a párbeszédhez a feleknek fontos lefektetniük, miben hisznek, és erről az alapról lehet elindulni.

Hogy magukkal hordozhassák az emlékét

A pápa május 25-ei megszólalásában a távirati iroda tudósítása szerint arról beszélt, egy emberi lény sosem lehet összeegyeztethetetlen az élettel. Az abortusz ellenzése szerinte nem vallási, hanem emberi kérdés, és az abortusz akkor sem megengedhető, ha a születendő gyermek súlyos fogyatékossággal jön világra vagy alig van esélye az életben maradásra. „Megengedhető egy emberi élet eldobása, hogy megoldjunk egy problémát? Megengedhető bérgyilkost fogadni, hogy megoldjunk egy problémát?” – tette fel a kérdéseket Ferenc pápa, aki szerint azok a gyerekek is megérdemlik az egészségügyi ellátást az anyaméhben, akik várhatóan nem vagy csak kevéssel élik túl a születést. A pápa szerint az ilyen gyerekek szüleit támogatni kell, hogy ne érezzék magukat egyedül, és ne féljenek.

"Ha gondoskodunk ezekről a gyerekekről, az segíti a szülőket a gyászban, mert így nem csak a veszteséget élik meg, hanem tesznek egy lépést a közösen megtett úton" – mondta a pápa, aki szerint a gondoskodással a szülők lehetőséget kapnak arra, hogy szeressék a babájukat, majd egész életükben magukkal hordozhassák az emlékét.

Szégyenteli abortusztilalom

Az abortusz engedélyezésének támogatói szerint azonban a művi vetéléssel bizonyos helyzetekben emberi tragédiákat lehet megelőzni, illetve egyes helyzetekben az érintett nő lelki, fizikai épsége csak a nem kívánt terhesség megszakításával óvható meg, másrészt úgy vélik, a magzatelhajtás engedélyezése szorosan összefügg a női jogokkal, így a saját testük feletti rendelkezés szabadságával.

Az abortuszról rendszeresen közéleti vita folyik több országban. Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben vált ismét központi témává, miután Louisiana szenátusa az állam alkotmányába belevette, hogy az abortusz nem alkotmányos jog. A szenátus az abortuszt gyakorlatilag betiltó törvény egy korábbi változatát már elfogadta, de az alkotmánymódosítást népszavazáson is meg kell erősíteni.

A javaslat bírálói szerint a szenátus döntése "szégyenteli". "Az alkotmányoknak az alapjogok védelmét szolgálják, nem jogok elvételéről szólnak" - mondta Michelle Erenberg, a Lift Louisiana jogvédő csoport vezetője. A Lift a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének biztosításáért harcol. Értelmezésük szerint a most elfogadott javaslat leginkább a legszegényebb nőket sújtja, hiszen a gazdagabbaknak adott a lehetőség, hogy Louisianán kívül intézzék abortuszukat.

Amerikában Donald Trump elnök hatalomra kerülésével országszerte fellángolt az abortuszvita. Trump már két, konzervatív, abortuszellenes főbírót is kinevezhetett. A kérdésben rendkívül megosztott az amerikai társadalom. Bár az abortusz teljes tiltását csak az amerikaiak negyede támogatja, az emberek majdnem fele százalék abortuszellenesenek vallja magát, és ugyanennyi támogatja a nők jogát a választáshoz. A politikai pártok szintén megosztottak, a republikánusok jellemzően abortuszellenesek, a demokraták választáspártiak.

Reggeli gyors/Interjú Gégény Istvánnal
2019. május 27., hétfő 8.45
riporter: Szénási Sándor